SJEĆANJE NA HEROJSTVO AMIRA ŽILIĆA

SJEĆANJE NA HEROJSTVO AMIRA ŽILIĆA


Ponedjeljak, 7 Januara, 2019

U Starom Majdanu jučer je obilježena 26. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog ljiljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovano u centru ovog mjesta, na spomen obilježju koje je svečano otvoreno protekle godine, prisustvovali su članovi porodice rahmetli Amira Žilića, predstavnici društveno političkog i vjerskog života, te mještani Starog Majdana i Sanskog Mosta.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili te odali počast svim poginulim pripadnicima Armije RBiH i civilnim žrtvama agresije iz ovoga mjesta. O herojskom putu ovog heroja govorio je njegov ratni saborac i član rukovodstva Udruženja „17. viteška krajiška brigada“, Salko Karajlić. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako herojstvo Amira Žilića zauvijek treba biti zvijezda vodilja za mlade generacije.

Tragična pogibija Amira Žilića, 24-godišnjeg oficira 17. viteške krajiške brigade dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“.

U vrijeme pogibije Amir Žilić bio je najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade. Njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom s mačevima”.

Ovom prilikom upriličena je i posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

SJEĆANJE NA HEROJSTVO AMIRA ŽILIĆA

Sanski Most |