SJEĆANJE NA POČETAK AGRESIJE NA SANSKI MOST

SJEĆANJE NA POČETAK AGRESIJE NA SANSKI MOST


Petak, 24 Maja, 2019

Obilaskom pritvorskih prostorija Policijske stanice Sanski Most te polaganjem cvijeća na spomen ploču ubijenim i nestalim policajcima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, danas je obilježena 27. godišnjica početka hapšenja i zatvaranja uglednih građana, intelektualaca i političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata tokom agresije na Bosnu i Hercegovine.


Organizator ovog događaja bilo je Udruženje logoraša Sanski Most, a prisustvovali su mu predstavnici općinskih vlasti, boračkih udruženja i pojedinih političkih partija, te jedan broj građana. Prisutni su se ovom prilikom podsjetili na događaje koji su bili uvod u etničko čišćenje Sanskog Mosta od nesrpskog stanovništva i politiku koju su provodile tadašnje srpske okupacione vlasti. Cilj je bio da se hapšenjem i zatvaranjem njihovih političkih predstavnika, bošnjački i hrvatski narod obezglavi te da se na taj način onemogući svaki vid otpora namjerama agresora.

Ovom prilikom prisutni su posjetili i pritvorsku jedinicu u kojoj su nakon hapšenja bili zatvarani građani nesrpske nacionalnosti. Uhapšeni su boravili u neljudskim uslovima, u prenatrpanim zatvorskim prostorijama lišeni elementarnih životnih potreba. Fizička maltretiranja i mučenja bila su svakodnevna, a veliki broj uhapšenih građana lišen je života. U ovim tragičnim događajima, živote je izgubilo i osam policajaca Bošnjaka i Hrvata, koji su mučki lišeni života, a u znak sjećanja na njihovu žrtvu, nalazi se spomen ploča na ulazu u Policijsku stanicu. Hapšenjem političkih predstavnika i uglednih građana Bošnjaka i Hrvata željela se onemogućiti bilo kakva vrsta ogranizovanog otpora okupatorskim vlastima, a ovo je bio uvod u etničko čišćenje Sanskog Mosta od nesrpskog staovništva.

SJEĆANJE NA POČETAK AGRESIJE NA SANSKI MOST

Sanski Most |