SJEĆANJE NA UBIJENE MJEŠTANE KENJARA

Posjetom spomen-obilježju u Hrustovu, koje je podignuto na lokaciji masovne grobnice na lokalitetu Kasapnica, u organizaciji Udruženje logoraša općine Sanski Most danas je obilježena 28 godišnjca zločina koji je počinjen nad mještanima zaseoka Kenjari, koji su stradali na stravičan način na početku agresije na općinu Sanski Most. Članovi porodica ubijenih, predstavnici političkog i vjerskog života općine, kao i brojni građani, odali su danas počast ubijenim mještanima Kenjara, koji su na najmustruozniji način okončali živote, u stravičnom zločinu koji su počinile njihove komšije srpske nacionalnosti. Nažalost, ni do dana današnjeg ovaj zločin nije procesuiran, niti je ko krivično odgovarao.

Glavni sanski imam Mirza ef. Žerić je istakao kako cijela dolina Sane, sa brojnim grobnicama i mjestima stradanja, svjedoči o zločinima koji su počinjeni u proljeće 1992. godine. Sadmir Alibegović, predsjednik Udruženja logoraša je naglasio kako su žrtve ovoga, ali i svih drugih zločina iz tog perioda, unaprijed od strane dželata bili osuđeni na smrt, samo zbog toga što su bili drugih vjerskih i nacionalnih uvjerenja. U ime porodica žrtava skupu se obratio Hikmet Zukić koji je govorio o atmosferi i međunacionalnim odnosima koji su vladala u ovom selu prije rata, a pogotovo za vrijeme ratnog perioda, gdje niko od Bošnjaka nije očekivao da bi ovakav zločin neko od pripadnika drugih nacionalnosti, i dojučerašnjih komšija, mogao da počini.Prisutnima se obratio i Senad Kljajić, brigadir u penziji, koji je istakao kako Bošnjaci imaju kratko historijsko pamćenje, pa se može desiti danas da afirmiraju i prihvataju čak i one pojedince koji su im tokom rata činili zlo. Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović je ponovio da ovaj kao niti jedan zločin nema opravdanja, te da odgovorni trebaju odgovarati kako bi pravda bila zadovoljena.

Pomenuti zločin dogodio se 27. Juna 1992. godine, kada su naoružani zločinci srpske nacionalnosti u zaseoku Kenjari najprije nasilno odvojili muškarce od žena i djece, nakon čega su muškarce odveli u naselje Kasapnice, gdje su prvo vatrenim oružjem ubili 18 Bošnjaka, te su tijela ubijenih ubacili u napuštenu kuću, koju su potom zapalili zajedno sa tijelima. Dvojica zarobljenih civila iz ovog mjesta uspjela su pobjeći sa mjesta zločina, od kojih je jedan preživio i kasnije svjedočio o ovom nezapamćenom zločinu. Ekshumacija žrtava iz ove masovne grobnice izvršena je 6. oktobra 1996. godine, a pronađeni posmrtni ostaci u najvećem dijelu bili su karbonizirani zbog djelovanja vatre. Na ovom mjestu podignuta je spomen ploča, gdje su delegacije položile cvijeće, te učenjem fatihe odali počast nedužnim žrtvama.

SJEĆANJE NA UBIJENE MJEŠTANE KENJARA

| Vijesti |