SJEĆANJE NA ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA HRUSTOVA I VRHPOLJA

Danas je obilježena 29. godišnjica od početka napada srpskih snaga na sela Hrustovo i Vrhpolje, i stradanja civilnog stanovništva. S ovog dostojanstvenog događaja upućena je poruka da se zločini nikada ne smiju zaboraviti i da njihovi naredbodavci i počinioci, kad tad, moraju biti privedeni licu pravde. Ovogodišnje obilježavanje započelo je u selu Jezerci, gdje su evocirane uspomene na zločin kojeg su srpske snage na današnji dan počinile nad nedužnim mještanima ovoga sela.

Položeno je cvijeće i proučena fatiha pred duše ubijenih, a nakon toga u zaseoku Jeleč, u Hrustovu, položeno je cvijeće na spomen obilježje posvećeno Izetu Saleševiću, koji je na ovome mjestu poginuo kao pripadnik Teritorijalne odbrane Armije RBiH. Također, evocirane su i uspomene na stradanje braće Amira i Almira Kukavice, koji su mučki ubijeni tokom zločinačkog orgijanja u Hrustovu, a pred njihove duše proučena je fatiha.

Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Prije 29 godina počeo je krvavi period za Bošnjake iz Hrustova, te susjednog Vrhpolja. Tog 31. maja 1992. godine JNA i srpske paravojne formacije počinju dugoplanirani napad na ovaj dio sanske općine. Počinje ubijanje, progon, a zatim pljačkanje i palenje kuća. Na kućnim pragovima je ubijeno 188 nevinih mještana, među njima veliki broj žena, djece i staraca. U znak evociranja uspomena na te tužne i tragične dane u centru Hrustova je održan čas historije, te je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje odata dužna počast žrtvama agresije.

Pomenuti događaji organizirani su u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani otpora –Galaja 1992-2021“, kojom se obilježavaju dani stradanja, ali i otpora na području općine Sanski Most. Skupu u Hrustovu su prisustvovali predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, te brojni mještani. Pored evociranja uspomena, prisutni su istakli kako je Bosna i Hercegovina danas, kao i prije 29 godina, ponovo meta zločinačkih planova kojima se želi njeno komadanja i uništenje.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obillježje odata je počast i hadži Almazu Zukiću, koji je prilikom napada na Hrustovo smogao snage i hrabrosti da se oružano suprotstavi agresoru. Istaknuto je kako njegov herojski čin hrabrosti i prkosa mora biti putokaz generacijama koje dolaze.

Potom je upriličena i posjeta spomen obilježju koje sjeća na borca i oficira 502. slavne brigade Petog korpusa Armije RBiH, Ismeta Sadikovića, koji je u selu Hrustovu položio svoj život prilikom borbi za oslobođenje Sanskog Mosta u oktobru 1995. godine.

Manifestacija je nastavljena na Vrhopljskom mostu gdje su pripadnici srpskih snaga prije 29 godina silom dotjerali mještane zaseoka Begići. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif Raho Begić, koji je kasnije svjedočio o tome pred Haškim tribunalom.

Dužna počast odata je i poginulom borcu Armije RBiH, Ismetu Hepiću iz Cazina, koji je poginuo u blizini vrhpoljskog mosta u operaciji oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u oktobru 1995. godine. Ispred Grada Cazina prisutnima se obratio Jusuf Bajraktarević.

Prisutni su potom bacanjem buketa s cvijećem s vrhpoljskog mosta u rijeku Sanu simbolično podsjetili na historijske događaje i stradanje Bošnjaka ovog dijela općine Sanski Most.

Učesnici današnjeg obilježavanja obišli su potom lokalitet šehidskog mezarja Hrustovo – Vrhpolje. Učenjem fatihe odata je počast svim žrtvama zločina koji se dogodio na ovim prostorima. Također, ovom prilikom zatraženo je kažnjavanje svih koji su sudjelovali u zločinima počinjenim u Hrustovu i Vrhpolju, kako neposrednih izvršilaca, tako i njihovih naredbodavaca.

SJEĆANJE NA ZLOČIN NAD BOŠNJACIMA HRUSTOVA I VRHPOLJA

| Vijesti |