SJEĆANJE NA ZLOČIN U SASINI NE BLIJEDI

SJEĆANJE NA ZLOČIN U SASINI NE BLIJEDI


Utorak, 21 Septembra, 2021

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, danas je obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta. Za razliku od protekle godine, kada je zbog pandemije virusa korona izostao „Marš mira“ od Trga ljiljana do spomen obilježja u Sasini, ove godine marš je ponovo organizovan uz sudjelovanje velikog broja učesnika. Na ovaj način želi se uputiti poruka da se zločin u Sasini ne smije zaboraviti kako se takvi događaji više nikada i nikome ne bi ponovili.

Centralni događaj obilježavanja organizovan je u Sasini, gdje se članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i delegacije iz društveno političkog života općine prisjetili jednog od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Organizator obilježavanja 26. godišnjice zločina u Sasini bila je Mjesna zajednica Šehovci uz pomoć Općine Sanski Most. Tog 21. septembra 1995. godine na gublište u blizini katoličke crkve u selu Sasina dovedeno 67 nedužnih civila, muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena.

Dovedeni su iz logora Šehovci i kotlovnice Hotela „Sanus“, gdje su bili zatočeni, a mnogi su bukvalno odvučeni od svojih kuća i porodica. Brutalno su likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište. Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o svemu, ali zbog kojeg još uvijek niko od neposrednih izvršilaca nije odgovarao. Ovaj strašni zločin dokumentiran je i u nekim od presuda Haškog tribunala, ali od njegovih neposrednih izvršilaca nikada niko nije priveden licu pravde. Strijeljanje nedužnih civila, prema dostupnim dokumentima i informacijama, počinila je zloglasna jedinica Arkanovaca, koji su tih septembarskih dana boravili na području Sanskog Mosta, uz pomoć lokalnih pomagača, a u tom periodu su počinjeni i brojni drugi zločini nad nedužnim građanima Sanskog Mosta.

Tijela žrtava su pronađena u masovnoj grobnici odmah nakon oslobođenja Sanskog Mosta, a ukopana su na šehidskom mezarju u Poljaku. Nakon centralnog skupa upriličena je i posjeta ovom šehidskom mezarju gdje je proučena fatiha za sve ubijene žrtve.

SJEĆANJE NA ZLOČIN U SASINI NE BLIJEDI

Sanski Most |