SJEĆANJE NA ZLOČINE U HRUSTOVU I VRHPOLJU NE BLIJEDI

U sanskim selima Hrustovo i Vrhpolje obilježena je 28. godišnjica od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine i stradanja civilnog stanovništva. S ovog dostojanstvenog događaja upućena je poruka da se zločini nikada ne smiju zaboraviti i da njihovi naredbodavci i počinioci moraju biti privedeni licu pravde. Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Prije 28 godina počeo je krvavi period za Bošnjake iz Hrustova, Begića, Kenjara i ostalih zaselaka ove mjesne zajednice, te susjednog Vrhpolja. Tog 31. maja 1992. godine JNA i srpske paravojne formacije počinju dugoplanirani napad na ovaj dio sanske općine. Počinje ubijanje, progon, a zatim pljačkanje i palenje kuća. Na kućnim pragovima je ubijeno 188 nevinih mještana, među njima veliki broj žena, djece i staraca. U cilju evociranja uspomena na te tužne i tragične dane u selu Hrustovu je održan čas historije, te je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje odata dužna počast žrtvama agresije.

Pomenuti događaji organizirani su u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani otpora –Galaja 1992-2020“, kojom se obilježavaju dani stradanja, ali i otpora na području općine Sanski Most. Skupu u Hrustovu su prisustvovali predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, te brojni mještani. Predsjednik MZ Hrustovo, Ilijaz Mehmedović, je naglasio kako se tragična sudbina uvijek ponovi narodima koji prestanu da njeguju sjećanje na tragične dane svoje historije i da se zbog toga moramo sjećati. Prisutnima se obratio i ratni oficir Armije RBiH i nosilac armijskog priznanja “Zlatni ljiljan”, Senad Kljajić, inače rođeni Hrustovljanin, istakavši potrebu očuvanja jedinstva Bošnjaka u turbulentnim političkim vremenima koje živimo. Kljajić se posebno osvrnuo na obrazovni sistem u našoj zemlji, istakavši kako mlade generacije u školama gotovo ništa ne uče o tragičnim događajima iz naše istorije kao što je ovaj. Zbog toga je potrebno naše jedinstvo, jer od nas samih zavisi mnogo toga. I ova naša prisustva na ovakvim obilježavanjima su značajna i važno je da na njima budemo u što većem broju“, kazao je Kljajić.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, naglasio je kako su Hrustovo i Vrhpolje mjesta najvećeg stradanja na našim prostorima i zauzimaju posebno mjestu u kolektivnom pamćenju Bošnjaka ovog kraja. Istakao je kako ne smijemo gubiti vjeru i samopuzdanje, iako medijski rat protiv Bosne i Hercegovine neprestano traje, a politika prekrajanje granica i uništavanja države još živi. Ovom prilikom prisutni su se učenjem fatihe oprostili od starice Senije Keranović, koja je preselila na bolji svijet baš na dan kada je prije 28 godina započeo napad na Hrustovo. Radi se o osobi koja je bila živi svjedok zločina u Merdanovića kući, u čijoj se garaži sklonilo trideset mještana koje su zločinci zasuli granatama i bombama. Zločinački pir preživjelo je svega pet osoba.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obillježje odata je počast i hadži Almazu Zukiću, koji je prilikom napada na Hrustovo smogao snage i hrabrosti da se oružano suprotstavi agresoru. Potom je upriličena i posjeta spomen obilježju koje sjeća na borca i oficira 502. slavne brigade Petog korpusa Armije RBiH, Ismeta Sadikovića, koji je u selu Hrustovu položio svoj život prilikom borbi za oslobođenje Sanskog Mosta u oktobru 1995. godine.

Manifestacija je nastavljena na Vrhopljskom mostu gdje su pripadnici srpskih snaga prije 28 godina silom dotjerali mještane zaseoka Begići. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif Raho Begić, koji je kasnije svjedočio o tome pred Haškim tribunalom. Dužna počast odata je i poginulom borcu Armije RBiH, Ismetu Hepiću iz Cazina, koji je poginuo u blizini vrhpoljskog mosta u operaciji oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u oktobru 1995. godine. Ispred Grada Cazina prisutnima se obratio Jusuf Bajraktarević.

Prisutni su potom bacanjem buketa s cvijećem s vrhpoljskog mosta u rijeku Sanu simbolično podsjetili na historijske događaje i stradanje Bošnjaka ovog dijela općine Sanski Most. Učesnici današnjeg obilježavanja obišli su potom lokalitet šehidskog mezarja Hrustovo – Vrhpolje. Učenjem fatihe odata je počast svim žrtvama zločina koji se dogodio na ovim prostorima. Također, ovom prilikom zatraženo je kažnjavanje svih koji su sudjelovali u zločinima počinjenim u Hrustovu i Vrhpolju, kako neposrednih izvršilaca, tako i njihovih naredbodavaca. učesnici ovoga događaja nošenjem bijelih traka oko ruke dali su simboličnu podršku obilježavanju zločina u susjednom Prijedoru, i događaju “Dan bijelih traka” koji je održan u tom gradu.

SJEĆANJE NA ZLOČINE U HRUSTOVU I VRHPOLJU NE BLIJEDI

| Vijesti |