SJEĆANJE NA ZLOČINE U TRNOVI

SJEĆANJE NA ZLOČINE U TRNOVI


Subota, 28 Maja, 2022

Trideseta godišnjica početka napada srpskih snaga na selo Trnovu, što je bio uvod u strašna stradanja mještana ovog sanskog sela, obilježena je jučer nizom prigodnih sadržaja. Započelo je obilaskom mjesta koja su bila stratišta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tom prilikom, delegacije lokalnih vlasti, boračkih i ostalih udruženja, te građana Trnove i Sanskog Mosta posjetili su spomen obilježja u samom selu i njegovoj okolini koja sjećaju na tragične događaje, napad na Trnovu i ubijanje nevinih ljudi.

Tom prilikom odata je počast stradalima, kako civilima tako i organizatorima otpora agresiji na području ovog sela tokom 1992. godine. U večernjim satima položeno je cvijeće na spomen obilježje u srcu sela, koje sjeća na sve nevine žrtve stradale tokom agresije i okupacije, kao i na one mještane koji su sa puškom u ruci dali živote u borbi za slobodu i dostojanstvo. Potom je u prostorijama Mjesne zajednice Trnova održan čas istorije tokom kojeg su evocirane uspomene na period od prije tačno trideset godina. Ovom prilikom upriličena je i promocija dokumentarnog filma „Vlašićka operacija“, čiji autor je Enes Hotić i producentska kuća „Exit media“ iz Sanskog Mosta.

U danima maja i juna 1992. godine, brojna sanska sela i dijelovi grada bili su žrtve napada i otvorene agresije srpskih paravojnih formacija i JNA. Selo Trnova je doživjelo istu sudbinu. Tokom agresije mnogi mještani su ubijeni, selo je potpuno razoreno, a njegovi stanovnici protjerani iz vlastitih domova. Inače, treba istaći kako su mještani Trnove u proteklom periodu spomen obilježjima ili na drugi prigodan način obilježili sva mjesta stradanja i na taj način memorijalizirali svoje kolektivno sjećanje.

SJEĆANJE NA ZLOČINE U TRNOVI

Sanski Most |