ŠKOLA NOVINARSTVA I DIGITALNIH MEDIJA

ŠKOLA NOVINARSTVA I DIGITALNIH MEDIJA


Srijeda, 31 Marta, 2021

Free radio iz Prijedora provodi projekat Škole novinarstva i digitalnih medija u kojem sudjeluju još četiri medijske kuće iz Bosne i Hercegovine, među kojima i RTV „Sana“. Za polaznike projekta danas je organizirana jedna u nizu edukativnih radionica na kojima su se učili osnovama radijskog i digitalnog novinarstva.

U proteklim godinama Free radio je organizirao dva ovakva uspješna projekta koja su bila lokalnog karaktera, dok u trećoj po redu Školi novinarstva i digitalnih medija sudjeluju i polaznici iz drugih gradova. U projekat su uključeni još „Šik radio“ iz Mrkonjić Grada, Radio „Vitez“ iz istoimenog mjesta, kao i Radio televizija Jablanica. Mentor ovoga projekta, Dejana Topić Daljević, kaže kako je cilj da se mladi ljudi edukuju o osnovama novinarstva i da se podstakne njihov društveni angažman. Jedan od predavača u sklopu ovoga projekta je Milovan Srdić, koji je bio sudionik prve škole novinarstva I digitalnih medija u organizaciji Free radija. Srdić kaže kako je zahvaljujući usvojenim znanjima zasnovao i radni angažman u ovoj medijskoj kući.

Polaznici iz Sanskog Mosta odabrani su putem javnog konkursa, a u sklopu dosadašnje edukacija upoznali su se s osnovama novinarstva, novinarskim žanrovima i montažerskim tehnikama. Ističu kako je ovo za njih novo iskustvo i prilika da nauče nešto novo.

Ovaj projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa BHRI, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

ŠKOLA NOVINARSTVA I DIGITALNIH MEDIJA

Nekategorisano, Sanski Most |