ŠKOLA PUNA LJUBAVI ZA DJEVOJČICU S DAUNOVIM SINDROMOM

Za Nisvetu Dulić, učenicu četvrtog razreda Osnovne škole „Mahala“, inače djevojčicu sa Daunovim sindromom, njene školske kolege i nastavno osoblje, pripremili su danas priredbu sa iznenađenjima i poklonima.

Time su u ovoj školskoj ustanovi obilježili 21. Mart Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom.  Nisveta je jedan od tek nekoliko učenika s Daunovim sindromom koji pohađaju obrazovne ustanove na području Općine Sanski Most. Skupa s ovom simpatičnom djevojčicom, njene školske kolege i nastavnici organizovali su kreativnu radionicu, a nije izostala pjesma i igra. Prema riječima učiteljice, Semire Sivac, mala Nisveta se odlično uklopila u školu, druželjubiva je i usvaja nova znanja, a radu s njom se poklanja posebna pažnja.

Kako bi pokazali da nema razlika među djecom, učenici i nastavno osoblje su simbolično, oblačenjem različitih čarapa, iskazali podršku svoj djeci s posebnim potrebama. Inače o teškoj životnoj sudbini djevojčice Nisvete već smo pisali, a zanimljivo je kako joj je baš na današnji dan, prije dvije godine, preminula majka. Svu roditeljsku brigu o njoj i starijem bratu preuzeo je otac Idriz

. Ova siromašna porodica živi u neuslovnoj i nedovršenoj kući u naselju Krkojevci, teškim životom i bez stalnih izvora primanja. Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježili su i u Centra za djecu s poteškoćama „Nada“ u Sanskom Mostu, gdje se vrši edukacija i socijalizacija mališana s posebnim potrebama. Inače, simboličnu podršku djeci s Daunovim sindromom danas su, oblačenjem različitih čarapa, dali učenici svih sanskih škola, kao i mališani iz Dječijeg vrtića „Krajiška radost“.

ŠKOLA PUNA LJUBAVI ZA DJEVOJČICU S DAUNOVIM SINDROMOM

| Vijesti |