SLOVENSKI EUROPARLAMENTARCI TRAŽE OD PREDSJEDNICE EP: BIH DATI STATUS KANDIDATA

SLOVENSKI EUROPARLAMENTARCI TRAŽE OD PREDSJEDNICE EP: BIH DATI STATUS KANDIDATA


Četvrtak, 23 Juna, 2022

Građani regiona Zapadnog Balkana, njihovi političari i javnost očekuju od EU konkretnu procjenu njihovog rada i potvrdu njihovog nastojanja, da se pridruže EU, istakao je Matjaž Nemc, zastupnik u Evropskom parlamentu

Zastupnik Evropskog parlamenta iz Slovenije Matjaž Nemc izvijestio je kako je poslao pismo predsjednici Evropskog parlamenta (EP) Roberti Metsoli sa potpisima još nekih europarlamentaraca, pozivajući je, da u ulozi “prve ambasadorke” EP daje jasnu poruku podrške za dodjelu statusa kandidata za EU Bosni i Hercegovini na današnjem Evropskom vijeću, javlja Anadolu Agency (AA).

Slovenački zastupnici u Evropskom parlamentu pokazali su široko političko jedinstvo u tom pogledu, pošto su pismo podržali evropski zastupnici Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj i Franc Bogovič.

“Pozdravljam i zajedničku posvećenost drugih, najviših političkih aktera u Sloveniji: predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, premijera Roberta Goloba, slovenačke ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon i nas, europarlamentaraca, u jedinstvenom stavu, da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata za EU što prije. Ovo Evropsko vijeće je prekretnica. U svakom slučaju, će značajno ocrtati dalje aktivnosti saradnje između Evropske unije i Zapadnog Balkana, sa kojeg se posljednjih mjeseci gubi fokus, uključujući događaje u Ukrajini. Bosna i Hercegovina je posljednjih godina svojim radom, naporima i velikim napretkom, uključujući reforme, učvrstila svoj status kredibilnog sagovornika i respektabilnog partnera EU. Vrijeme je, da EU prepozna ovaj rad i dodjeli BiH status kandidata”, naveo je Nemc.

Ovoga puta, naglašava, građani regiona Zapadnog Balkana, njihovi političari i javnost očekuju od EU konkretnu procjenu njihovog rada i potvrdu njihovog nastojanja, da se pridruže EU. Od Evropske unije se takođe očekuje, da preduzme mjere u pogledu budućih koraka u vezi sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo i pristupnim pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

SLOVENSKI EUROPARLAMENTARCI TRAŽE OD PREDSJEDNICE EP: BIH DATI STATUS KANDIDATA

BiH |