SOČNE JAGODE I OVE GODINE NA TRPEZAMA SANJANA

SOČNE JAGODE I OVE GODINE NA TRPEZAMA SANJANA


Ponedjeljak, 21 Maja, 2018

Sanjani će i ove godine imati priliku da kušaju ukusne i sočne jagode s imanja Suada Mehinagića iz naselja Čaplje.

Mehinagić se s proizvodnjom jagoda započeo baviti prije tri godine, a u međuvremenu je udvostručio površine zasijane ovom kulturom. Na svojoj parceli primjenjuje recept sa Zapada te kupcima omogućuje da sami dođu na njegovu plantažu i beru jagode. “Ljudima je to zanimljivo, a tako se mogu uvjeriti u kvalitet jagoda. Posebno su oduševljena djeca, koja obožavaju ovo voće”, kaže Mehinagić. Dodaje kako je proširio zasade tako da jagode upravo dozrijevaju na površini od 2,5 dunuma zemljišta. Mehinagić kaže da se nikada ranije nije bavio poljoprivredom, a kroz vlastiti primjer tvrdi da to može biti veoma isplativa djelatnost.

U poljoprivrednoj proizvodnji sudjeluje cijela porodica: njegova supruga, otac, majka i djeca.Ističe da dosta vremena provodi na svom poljoprivrednom imanju, a plodovi njegovog rada donose solidne prihode. Mehinagić kaže da mu je prije dvije godine, kada je zasadio prve sadnice, poplava pričinila velike štete. One su sanirane uz pomoć lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija kroz projekte pomoći poplavljenim poljoprivrednicima.Osim ekonomske koristi, ovaj vrijedni čovjek ističe da je poljoprivreda posao koji oslobađa briga i psihičkih problema. Sem jagoda, odlučio je da započne intentzivni uzgoj lubenica i dinja, dok je od prozvodnje malina odustao.Poljoprivreda može biti veoma isplativa, a može biti i unosna dodatna djelatnost.

Plodna krajiška zemlja uvijek će dati plodove, ali je za sve potreban predan rad, kaže Mehinagić. Prema njegovim riječima, od proizvodnje jagoda na samo dva dunuma, jedna četvoročlana porodica tokom godine može obezbjediti neophodna sredstva za pristojan život.

SOČNE JAGODE I OVE GODINE NA TRPEZAMA SANJANA

Sanski Most |