SOLAK: NAKON DVIJE NEMIRNE NOĆI, GRAĐANI MOGU MIRNO SPAVATI

SOLAK: NAKON DVIJE NEMIRNE NOĆI, GRAĐANI MOGU MIRNO SPAVATI


Utorak, 14 Maja, 2019

Nakon dvije besane noći za stanovnike koji žive uz rijeke Sanu, Usoru i Bosnu, ova noć će proteći mirno, a nivo rijeka već opada, kazao je oko 22 sata Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).  „Situacija je u ovom trenutku zadovoljavajuća. Rijeke koje su u prethodna dva dana predstavljale problem sada su u opadanju, a nema ni novih najavljenih padavina, tako da očekujemo mirnu noć“, kazao je  Solak. Na prostoru Krajine danas je pao i snijeg, ali kako kaže Solak, nove padavine nisu uzrokovale povećanje vodostaja.

„Zajedno sa kolegama iz Agencija za vodno područje rijeke Save pratimo stanje vodostaja rijeka, situacija je apsolutno pod kontrolom i odgovorno tvrdim da sada građani mogu mirnije spavati“, kazao je Solak.

Danas su ekipe FUCZ-a radile na ispumpavanju vode koja se nakupila u kanalima i objektima, ali i formirala nasipe tamo gdje je to bilo potrebno.

„Iako se situacija smiruje, mi ništa ponovo nećemo prepustiti slučaju, pratit ćemo vodostaj rijeka i prognoze koje nam dolaze. Dobra stvar je da nema kontinuiranih padavina. Kolege iz Federalnog zavoda za geologiju kazali su nam da to pogoduje u formiranju klizišta, jer se voda ne zadržava pod tlom i ne formira kliznu ravan. Bilo je manjih odrona uz ceste, ali ništa veliko. Pratiti ćemo i prostor gdje su i prije bila klizišta, da slučajno ne dođe do novih odrona“, pojasnio je Solak. Za sada, kako je kazao Solak, kritične tačke su na područjima gdje je proglašeno stanje prirodne nepogode, kao što su općine Sanski Most, Ključ i Bosanska Krupa. „Imamo tih slučajeva i u ZDK, u općini Maglaj i Tešanj. U općini Maglaj stanje prirodne nepogode proglašeno je na dijelovima toka rijeke Liješnice. U Tuzlanskom kantonu stanje elementarne nepogode proglašeno je samo u Banovićima. Naši timovi su na terenu i nastavit ćemo da pratimo situaciju“, kazao je Solak.

Izvor: https://www.radiosarajevo.ba

Foto: https://www.facebook.com/FederalnaUpravaCivilneZastite/

SOLAK: NAKON DVIJE NEMIRNE NOĆI, GRAĐANI MOGU MIRNO SPAVATI

Sanski Most |