SPORTSKE IGRE OŽIVJELE GRMEČ

SPORTSKE IGRE OŽIVJELE GRMEČ


Ponedjeljak, 8 Jula, 2019

Svake prve nedjelje u mjesecu julu u Lušci Palanci, varošici udaljenoj dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, održava se manifestacija „Grmečke sportske igre“. Prilika je to da se različite generacije stanovnika ovog mjesta, koji danas mahom žive razasuti širom svijeta, okupe i druže u rodnom zavičaju smještenom na pitoresknoj visoravni podno visova Grmeč planine. I ovoga puta u okviru ove sportsko zabavne manifestacije okupio se veliki broj posjetilaca, a u takmičarskom dijelu nastupilo je 20 sportskih ekipa.

Natjecanja su organizovana u pojedinačnim i kolektivnim sportovima. Po uzoru na pravu olimpijadu, i ova grmečka tradicionalno započinje postrojavanjem i mimohodom ekipa, da bi se potom prešlo na sportska natjecanja koja su praćena s velikim zanimanjem. Prema riječima predsjednika organizacionog odbora igara Tomislava Praštala, ovo je tradicija koja se njeguje dugi niz godina.
Kada je riječ o sportskim natjecanjima, učesnici su i ove godine odmjeravali snage u modernim sportovima kao što su atletika i fudbal, ali i tradicionalnim poput navlačenje konopca, bacanja kamena s ramena, trčanja u vreći i povlačenja palice.

Takmičenja su organizovana u svim uzrastima, a pravo da sudjeluje imao je svako ko je želio. Inače, u okviru ove manifestacije, po prvi put ove godine, organizovano je zavičajno književno veče koje je održano protekle subote u Domu kulture koji se nalazi u centru ovog mjesta. Prema riječima sekretara Mjesne zajednice Lušci Palanka, Borislava Tešića, poezijom i prozom predstavilo se 11 pjesnika i pisaca koji su porijeklom s ovih prostora. Također, ova prilika je iskorištena da se u Lušci Palanci svečano otvori zavičajna biblioteka koja će biti na usluzi mještanima.

Jedan od brojnih događaja koji je ove godine organizovan je Grmečka kosidba koja je održana protekle subote u obližnjem selu Jelašinovci. I ove godine kosidba je privukla veliki broj posjetilaca, ali i takmičara.

SPORTSKE IGRE OŽIVJELE GRMEČ

Sanski Most |