STARICU MILKU MEDVJED SVAKODNEVNO POSJEĆUJE

STARICU MILKU MEDVJED SVAKODNEVNO POSJEĆUJE


Četvrtak, 29 Augusta, 2019

Starica Milka Milinković (70), koja živi u podgrmečkom selu Grdanovci, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, poslednjih nekoliko dana živi u strahu od medvjeda koji se spušta iz obližnjih šuma i svakodnevno je posjećuje. Kaže kako je jednog dana čula psa kako laje i ne prestaje.

Izašla je iz kuće i spustila se blizu bašte i vidjela kako medvjed krši grane i bere jabuke. Dodaje kako su joj se od straha noge posjekle. Milka kaže kako se nikad do sada nije dogodilo niti je ona čula da se medvjed spustio u samo selo, u samu blizinu kuća. Dodaje kako je poslednjih nekoliko dana ova zvjerka svakodnevno posjećuje i da se, čim začuje njegovo brundanje, zatvara u kuću. Inače, prvi Milkin komšija stanuje na nekoliko kilometara udaljenosti, a ona već 12 godina  od kada joj je preminuo suprug, živi samotničkim životom te dodaje kako ima sina koji žive u Srbiji. U selu Grdanovci danas je naseljeno svega desetak kuća i to mahom osobama u starijoj životnoj dobi. Milka kaže kako nema nikakvih primanja, te da preživljava od pomoći koju dobije od rodbine te poljoprivrede. Nju je danas obišao lovočuvar Izet Alagić, te joj donio petarde za plašenje medvjeda. Alagić kaže kako se oni sve češće viđaju i susreću u blizini podgrmečkih sela zbog toga što su gladni i tragaju za hranom.  U Lovačkom društvu „Sana“ kažu kako se brojno stanje medvjeda u poslednjih desetak godina značajno povećalo, ali da je lov na njih praktično onemogućen zbog komplikovanih pravnih propisa koji to regulišu.

Procjenjuje se da samo na području sanskog lovišta danas živi oko pedesetak medvjeda iako je procjenjeni optimalan broj tih životinja oko dvadesetak. U narednom periodu, kako se procjenjuje , ovakvih događaja moglo bi biti sve više, obzirom da su sela napuštena i medvjedi se bez straha spuštaju do naseljenih mjesta u nižim područjima. Očevici govore da su nedavno primjećeni na svega nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u blizini vikenda naselja na području Sanskih brda.

STARICU MILKU MEDVJED SVAKODNEVNO POSJEĆUJE

Sanski Most |