STAROJ ZGRADI VRATITI NEKADAŠNJI SJAJ

STAROJ ZGRADI VRATITI NEKADAŠNJI SJAJ


Četvrtak, 21 Marta, 2019

U organizaciji Udruženja žena „Devet rijeka“, danas je održana javna tribina na temu zuaštite i očuvanja zgrade stare željezničke stanice u Sanskom Mostu. U ovom udruženju kažu kako su na ovaj način željeli aktuelizirati temu vezanu za ovaj vrijedan kulturno istorijski spomenik koji je sada u veoma lošem stanju.

O ovoj temi danas su govorili diektor Zavoda za zaštitu kulturno istorijskog naslijeđa USK, Amir Kadić, načelnica Službe za prostorno uređenje, građenje i stambene polsove, Edisa Kumalić, profesor istorije Velid Selman i književnik Amir Talić. Istaknuto je kako je zgrada stare željezničke stanice u Sanskom Mostu vrijedan je kulturno istorijski spomenik kojeg treba renovirati i vratiti mu nekadašnji sjaj. Iako se zgrada nalazi na listi zaštićenog kulturnog naslijeđa, trenutno je prepuštena propadanju i zubu vremena. Prema riječima Amira Kadića, direktora Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa USK, građevina se nalazi u vrlo lošem stanju i njena eventuana restauracija bi iziskavala velika sredstva.

U ovom slučaju situaciju komplikuje to što se zgrada nalazi u ingerenciji Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH. Sve to komplikuje administrativno zakonske procedure i u značajnoj mjeri poskupljuje sam projekat“, kaže Kadić. Profesor istorije u Sanskom Mostu, Velid Selman, ističe kako ovaj objekat za grad na Sani ima veliki simbolički značaj i istorijsku vrijednost.

„Brojne generacije Sanjana emotivno su vezane za ovu zgradu, ona je simbol ekonomskog napretka i urbanističkog širenja Sanskog Mosta u jednom istorijskom periodu. Najbolje bi bilo kada bi se mogla preurediti u neku vrstu kulturnog centra i ostaviti u amanet budućim generacijama“, kazao je Selman. Inače, zgrada je nedavno stradala u požaru koji je izbio u njenom prizemlju, a spašena je samo pravovremenom intervencijom vatrogasaca. Stara željeznička stanica izgrađena je u vrijeme Austrougarske Monarhije 1913. godine, u sklopu projekta produženja uskotračne šumske pruge od Srnetice do Prijedora, a gradilo ju je akciono društvo Bosanske šumske industrije ‘Otto von Steinbeis’.

Uskotračna pruga ukinuta je 1976. Godine, a nakon toga objekat je korištena kao upravna zgrada za komunalno preduzeće “Sana”, a onda je prepušten propadanju. Tokom posljednjeg rata u BiH zgrada je znatno oštećena.  Objekat je 8. novembra 2013. godine proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a na njemu u prošlosti nisu vršeni konzervatorsko restauratorski radovi.

STAROJ ZGRADI VRATITI NEKADAŠNJI SJAJ

Sanski Most |