ŠTETE NA VOĆU, ALI MANJE NEGO PROŠLE GODINE

Nepovoljne vremenske prilike, snijeg, mraz i niske temperature u par poslednjih sedmica, nepovoljno su se odrazili i na voćarske kulture na području Općine Sanski Most.

Razmjere štete, ističu voćari, biće poznate tek za nekoliko dana.Predsjednik Udruženja voćara „Zelenika“ iz Sanskog Mosta, Enes Kobašlić, kaže kako će vremenske neprilike pričiniti određene štete na voćnjacima, ali se o njihovim razmjerama može govoriti tek za nekoliko sedmica na osnovu daljeg vegetativnog razvitka biljaka. Ipak, prema njegovom mišljenju, štete neće biti izražene kao protekle godine, kada je zbog mraza i niskih temperatura u značajnoj mjeri umanjen urod voća.

Kada je riječ o malinama, čija proizvodnja na području sanske općine poslednjih nekoliko godina doživljava značajnu ekspanziju, štete su evidentne u malinjacima koji su podignuti u višim područjima. Prema riječima predsjednika Udruženja „Sanska malina“, Nermina Grebe, najveće štete pretrpili su malinari u Vrhpolju, Fajtovcima, Skucanom Vakufu i drugim selima koja su smještena u višim predjelima, gdje je snijeg na nekim područjima polomio biljke.

„Štete su evidentne, mraz i niske temperature su spalili listove pa je biljke neophodno tretirati amino kiselinama i ostalim preparatima kako bi se povratile. Razmjere štete biće poznate tek tokom berbe, ali je evidetno da su one značajne.“, rekao je Grebo.

Prema mišljenju stručnjaka,  nepovoljne vremenske prilike bi se mogle negativno odraziti i na zasade jagoda te u nekoj mjeri umanjiti očekivani urod. Ipak, procjene su da štete na području Sanskog Mosta neće biti toliko velike i izražene kao u nekim drugim područjima Bosne i Hercegovine.

ŠTETE NA VOĆU, ALI MANJE NEGO PROŠLE GODINE

| Nekategorisano |