ŠTRAJK LIJEČNIKA I STOMATOLOGA U USK

ŠTRAJK LIJEČNIKA I STOMATOLOGA U USK


Ponedjeljak, 27 Novembra, 2017

Liječnici i stomatolozi u Unsko sanskom kantonu stupili su danas u generalni štrajk koji će trajati sve dok Vlada USK ne uvaži i ispuni njihove zahtjeve.

Odluku o stupanju u štrajk donio je Sindikat liječnika i stomatologa USK, a ova mjera je uslijedila zbog nezadovoljstvoa načinom i dinamikom njihovih pregovora s kantonalnom vladom.Prema riječima predsjednika ovog sindikata, dr. Nedima Kurtagića, u proteklom periodu Sindikat je vodio pregovore s Vladom o novom kolektivnom ugovoru.

Obzirom da tokom pregovora nije postignuta saglasnost o povećanju cijene satnice niti o drugim zahtjevima, sindikat se odlučio na generalni štrajk.Kurtagić odbacuje argument Vlade kako za povećanje cijene satnice nema dovoljno sredstava. Kaže kako su na osnovu analize sredstava koja su namjenjena finansiranju zdravstva zaključili kako novca ima dovoljno, da je problem jedino u njihovoj preraspodjeli.Ekipa RTV „Sana“ danas je posjetila zdravstvene ustanove u Sanskom Mostu, gdje se trenutno odvija štrajk liječnika i stomatologa.

Prema riječima člana štrajkačkog odbora, dr. Enise Hašić, štrajk se neće odraziti na prijem i liječenje pacijenata koji su hitni slučajevi. „Svi hronični bolesnici produžetak svoje terapije mogu ostvariti putem telefona, a svi hitni slučajevi dobiće medicinsku skrb u Službi hitne pomoći i konsultativnim specijalističkim službama.

„ istakla je dr. Hašić.Pored povećanja vrijednosti satnice, liječnici i stomatolozi u USK traže da im se obezbjede bolji uslovi rada nego što su sada. Tvrde kako zbog loših uslova u zdravstvu, sve veći broj zdravstvenih radnika napušta ove prostore u potrazi za boljim uslovima rada. Generalni štrajk će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

ŠTRAJK LIJEČNIKA I STOMATOLOGA U USK

Sanski Most |