STRAŠNA SMRT 19 LOGORAŠA OPOMINJE I UPOZORAVA

STRAŠNA SMRT 19 LOGORAŠA OPOMINJE I UPOZORAVA

Ispred spomen obilježja u blizini ušća rijeke Dabar u Sanu, obilježena je 25. godišnjica zločina počinjenog nad devetnaest logoraša koji su 1992. godine, transportovani iz Sanskog Mosta u logor Manjača. Organizator ovog događaja bilo je općinsko udruženje logoraša, a ovom činu su prisustvovali predstavnici općinske vlasti i političkih partija, bivši logoraši, porodice stradalih logoraša te drugi građani. Na ovom mjestu evocirane su uspomene na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na ovim prostorima BiH tokom agresije.

Prilikom transporta, u prenatrpanoj kamionskoj prikolici, uslijed nedostatka vazduha i dehidracije, ugušilo se devetnaest nevinih ljudi. Prema izjavama svjedoka ovoga zločina, u kamionskoj prikolici koja je hermetički bila zatvorena ceradom, ponestalo je kiseonika, što je uzrokovalo patnju i smrt nevinih ljudi koji su danima prije toga bili podvrgnuti neljudskom postupanju, mučenju i zloostavljanju. U nastojanju da se zametu tragovi zločina, tijela su pokopana na lokalitetu ušća rijeke Dabar u Sanu.

Prisutnima su se na ovom mjestu obratili predsjednik udruženja logoraša, Nihad Ključanin, glavni sanski imam, Husein ef. Kovačević i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović. Jedan od preživelih svjedoka zločina bio je i Osman Botonjić koji sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama.Botonjić je autor knjige „Put do Manjače“ u kojoj je opisao logoraške dane provedene u sanskim zatvorima i logorima, kao i u pomenutom logoru.

Prisutni su bili u prilici da poslušaju odlomak „Kamion smrti“ u kojima je Botonjić opisao stradanje i užasnu smrt devtnaest logoraša u kamionskoj prikolici. Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje, te se učenjem Fatihe i minutom šutnje prisjetili stradalih Bošnjaka i Hrvata. Prije desetak godina,iz masovne grobnice koja je pronađena na ovom mjestu, ekshumirana su tijela logoraša, a u blizini je prije sedam godina podignuto je spomen obilježje koje sjeća i opominje na ovaj strašni zločin.

STRAŠNA SMRT 19 LOGORAŠA OPOMINJE I UPOZORAVA

| Sanski Most |