ŠUMA GALAJA-MJESTO HEROJA

Na lokalitetu šume Galaja, nadomak sela Vrhpolje, protekle subote održana je centralna manifestacija kojom je obilježeno 25 godina otpora koji je pružen daleko nadmoćnijem agresoru na području Općine Sanski Most tokom ljeta 1992. godine.

Ovogodišnjoj manifestaciji prisustvovali su najviši predstavnici političke vlasti i društvenog života Federacije BiH, Unsko sanskog kantona, općina Sanski Most i Ključ, boračkih organizacija te veliki broj građana. Događaj je započeo polaganjem cvijeća na Spomenik oslobodiocima Sanskog Mosta na Trgu ljiljana, gdje odata počast svim borcima Armije RBiH koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne Bosne i Hercegovine. Potom je na spomen obilježju, mjestu pogibije Saida Keranovića, jednog od organizatora otpora na ovim prostorima, koji je mučki ubijen u neprijateljskoj zasjedi, odata počast ovom vrhpoljskom heroju.

Cvijeće na spomen obilježje položili su članovi porodice Keranović te delegacije i predstavnici društveno političkog života. Na lokalitetu šume Galaja, priređen je prigodan kulturno zabavni program, a prije njegovog početka, zvanice i gosti su posjetili spomen dom gdje su izložene fotografije pripadnika Patriotske lige i boraca Armije RBiH koji su položili svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine.

Potom su delegacije položile cvijeće na spomen ploču pripadnicima Patriotske lige iz Sanskog Mosta i Ključa, a nakon toga prisutnima su se obratili neposredni sudionici herojskih dana Galaje, predstavnici vlasti, zvanice i gosti. O danima otpora i značaju Galaje govorili su glavni sanski imam, Husein ef. Kovačević, predsjednik MZ Vrhpolje, Ismet Salešević, poslanik u Skupštini USK, Ekrem Prošić, općinski načelnik, Faris Hasanbegović, ministar za pitanja boraca u Vladi USK, Dževad Malkoč, premijer USK, Husein Rošić, federalni ministar, Šemsudin Dedić kao i neposredni sudionici Galaje, Ifet Hukanović i komandant, Amir Avdić.

Tom prilikom dodijeljene su zahvalnice svima koji su doprinijeli uređenju ovog spomen kompleksa: načelniku Hasanbegoviću, bivšem načelniku, dr. Mustafi Avdagiću, federalnom poslaniku, Asimu Kamberu, predsjedniku MZ Vrhpolje, Ismetu Saleševiću, predsjedniku Udruženja patriotska liga, Mehmedu Hrapiću, kao i predstavnicima Elektrodistribucije BiH.

Manifestacija je uveličana kulturno zabavnim programom kojeg su priredili hor „Harmonija“ te učenici Osnovne škole Vrhpolje, a na istorijskom času pročitani su najuspješniji literarni radovi učenika na temu „Sjećanje na Galaju“. U proteklom periodu čitav ovaj lokalitet je dobio novi i uređen izgled, a prostor je naporima lokalnih vlasti elektrificiran i do njega je dovedena voda, dok se naredne godine planira  asvaltiranje prilaznog puta do Galaje.

Nakon završetka oficijelnog dijela programa, za zvanice, goste i sve posjetioce organizator je priredio iftar. Podsjetimo, šuma Galaja je mjesto gdje je oko dvije stotine pripadnika patriotske lige s područja općina Sanski Most i Ključ pružilo otpor višestruko nadmoćnijem agresoru u danima maja i juna 1992. godine. Pripadnici ključko sanske jedinice dugo su odolijevali napadima daleko nadmoćnijeg i tehnički opremljenijeg agresora, da bi se naposlijetku, nakon spektakularne vojne akcije i zarobljavanja četrdeset neprijateljskih vojnika i oficira, principom razmjene, uspjeli dokopati slobodne bihaćke teritorije.

U znak sjećanja na njihovo herojstvo i hrabrost, svake godine se održava manifestacija „Galaja“.

 

 

 

ŠUMA GALAJA-MJESTO HEROJA

| Nekategorisano |