SUTRA CENTRALNI DOGAĐAJ MANIFESTACIJE „GALAJA“


Petak, 1 Juna, 2018

Na lokalitetu šume Galaja sutra će se održati centralni dio ovogodišnje manifestacije obilježavanja dana stradanja i otpora na području općine Sanski Most tokom 1992. godine.

U sklopu programa obilježavanja manifestacije „Galaja-dani otpora 1992-2018. godina“ danas su ratni saborci, predstavnici boračkih organizacija i udruženja te lokalnih vlasti, posjetili mjesto pogibije Beće Buljubašića, na obroncima planine Grmeč. Buljubašić je bio jedan od organizatora otpora agresiji i jedan od komandanata oružane grupe koja se suproststavila neprijatelju na lokalitetu šume Galaja. Nažalost, dio grupe pod komandom Buljubašića, uslijed ratnih operacija odvojio se od glavnine snaga i kasnije nisu uspjeli da se prebace do slobodne bihaćke teritorije.

Bećo Buljubašić bio je oficir bivše JNA i početkom agresije na BiH došao je u Vrhpolje i pridružio se borcima Armije BiH, te svojim znanjem i iskustvom značajno doprinio ustroju sansko-ključke oružane grupe. Centralni događaj ovogodišnje manifestacije „Galaja“ biće održan sutra šumi Galaja, a tom prilikom planirano je održavanje niza sadržaja, kao i tradicionalnog malonogometnog turnira.Sutra za 17.00 sati planirano je polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana, a nakon toga obilazak spomen obilježja Saida Keranovića, također jednog od pokretača otpora na ovim prostorima. U 18 sati biće održana centralna manifestacija u šumi Galaja uz obraćanje gostiju, a nakon toga i iftar za sve sudionike i goste ovog događaja.

Manifestacijom „Galaja“ obilježavaju se dani stradanja civilnog stanovništva sela Hrustovo i Vrhpolje, ali i dani herojskog otpora kojeg su patriote i najbolji sinovi sanske doline pružili neprijatelju. Iz organizacionog odbora pozvali su sve građane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj.

SUTRA CENTRALNI DOGAĐAJ MANIFESTACIJE „GALAJA“

Sanski Most |