SUTRA OBILJEŽAVANJE ZLOČINA U SASINI

SUTRA OBILJEŽAVANJE ZLOČINA U SASINI


Ponedjeljak, 20 Septembra, 2021

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, sutra će biti obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata.

Planirano je da obilježavanje započne „Maršom mira“ koji kreće u 9 sati s Trga ljiljana, a podjećamo da je ovaj događaj prošle godine, zbog pandemije virusa korona, izostao. Centralni dio obilježavanja održaće se s početkom u 11 sati ispred spomenika ubijenim žrtvama u Sasini gdje će članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani kao i delegacije iz društveno političkog života općine, evocirati uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na području općine Sanski Most tokom agresije na našu zemlju. Organizator obilježavanja 26. godišnjice zločina u Sasini je Mjesna zajednica Šehovci uz pomoć Općine Sanski Most s ciljem da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, te da se počinioci zločina kazne.

Tog 21.septembra 1995. godine na gublište u blizini katoličke crkve u selu Sasina dovedeno je 67 nedužnih civila, muškaraca Bošnjaka i Hrvata, a među njima i jedna žena. Dovedeni su iz logora Šehovci i kotlovnice Hotela „Sanus“, gdje su bili zatočeni, a mnogi su bukvalno odvučeni od svojih kuća i porodica. Brutalno su likvidirani u noćnim satima ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište. Zločin su preživjela dva svjedoka koji su svjedočili o ovome zločinu, ali zbog kojeg još uvijek niko od neposrednih izvršilaca nije odgovarao.

SUTRA OBILJEŽAVANJE ZLOČINA U SASINI

Sanski Most |