SUTRA ZAPRAŠIVANJE KOMARACA U SANSKOM MOSTU

SUTRA ZAPRAŠIVANJE KOMARACA U SANSKOM MOSTU


Srijeda, 2 Maja, 2018

Kako su nas informisali iz Općinske službe civilne zaštite, sutra će na području općine Sanski Most biti sprovedena akcija zaprašivanja komaraca sa zemlje, a radi se o redovnim aktivnostima koje imaju za cilj provođenje preventivnih mjera na zaštiti zdravlja građana. S tim u vezi, upozoravaju se građani, a posebno pčelari, da poduzmu potrebne zaštitne mjere.

Kako se navodi u saopštenju Općinske službe civilne zaštite, tokom sutrašnjeg dana na širem području općine Sanski Most, izvršiće se aktivnosti na suzbijanju komaraca sistematskom dezinsekcijom terena, i to kroz larvicidni tretman i suzbijanje odraslih formi komaraca sa zemlje. Iz općinske Službe su upozorili građane, posebno hronične bolesnike i pčelare, da za vrijeme tretiranja borave u zatvorenim prostorijama, odnosno da zaštite košnice i pčele. Posebno se upozoravaju pčelari da poduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela, a one se prvenstveno sastoje u natkrivanju pčelinjih društava sa kartonom, najlonom ili nekim drugim priručnim sredstvima. Inače, toplo i vlažno vrijeme svake godine pogoduju razvoju komaraca, koji građanima mogu stvoriti velike probleme.

Zbog toga se sprovode redovne akcije zaprašivanja komaraca, kako bi se u određenoj mjeri suzbila njihova pojava. Sistemske akcije se sprovode dvofazno, prvo se vrše larvicidni tretman te tretman suzbijanja odraslih formi. Larvicidni tretman ima za cilj sprečavanje razvoja insekta, a nakon larvicidnog tretiranja slijedi zaprašivanje odraslih formi. U slučaju loših vremenskih uslova, građani će na vrijeme biti informisani o naknadnom terminu aktivnosti, navodi se u saopštenju Općinske službe civilne zaštite.

SUTRA ZAPRAŠIVANJE KOMARACA U SANSKOM MOSTU

Sanski Most |