SVE VIŠE ZASADA ORAHA NA PODRUČJU USK

SVE VIŠE ZASADA ORAHA NA PODRUČJU USK


Utorak, 24 Aprila, 2018

SANSKI MOST…Proizvodnja oraha na području Unskosanskog kantona u posljednjih nekoliko godina dobija na zamahu i sve je više poljoprivrednika koji se odlučuju na uzgoj ove kulture, kažu u Poljoprivrednom zavodu USK.

Ističu kako je ovo područje idealno za sadnju oraha, a s tim ciljem u proteklih nekoliko dana u gradovima i opštinama ovog kantona održan je niz edukativnih predavanja o ovoj temi. Prema riječima Edhama Hodžića, direktora Poljoprivrednog zavoda USK, uzgoj ove kulture može biti unosan i perspektivan, obzirom da su plodovi oraha izuzetno traženi u konditorskoj proizvodnji, a otkupna cijena njihovih jezgri dostiže 15 i više maraka po kilogramu. “Svim poljoprivrednim proizvođačima preporučio bih da se dobro upoznaju sa svim faktorima ove proizvodnje, pa tek onda da se upuste u nju.”, kazao je Hodžić.

Jedan od onih koji su se odlučili na uzgoj oraha je Hilmija Mašić iz sela Čaplje, nadomak Sanskog Mosta, koji je na svome imanju, na površini od tri hektara, ove godine zasadio 200 mladica oraha. „Stabla će puni urod dati za nekih sedam do osam godina. Dugoročno, radi se o veoma isplativoj investiciji obzirom na cijenu plodova oraha na tržištu.

To je vrlo zahvalna voćka koja ne traži mnogo ulaganja i brige.“, istakao je Mašić. Dodaje da je za razliku od drugih kultura prednost uzgoja oraha što nema dodatnih ulaganja pa ako se neke godine i dogodi da nema uroda nema ni štete za razliku od jabuka, krušaka, kukuruza, pšenice i ostalih gdje se moraju uložiti znatna sredstva.

Zlatan Čekić

SVE VIŠE ZASADA ORAHA NA PODRUČJU USK

Sanski Most |