SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI


Petak, 25 Novembra, 2022

Svečanom akademijom koja je održana juče u gradskom kinu, u našem gradu obilježen je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.  U okviru obilježavanja 25.novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, općinske i boračke delegacije, položile su cvijeće ispred Spomenika oslobodiocima na Trgu ljiljana, te odali počast svima koji su dali doprinos u odbrani BiH. Bosna i Hercegovina danas obilježava 79 godina od obnove državnosti naše zemlje, koje je obnovljeno na prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a, održanom na današnji dan, 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.  Svi koji danas obilježavaju Dan državnosti u na istoj strani povijesti i antifašizma. Svi koji bojkotiraju ovaj veliki historijski datum treba da znaju da je 25. novembar obilježio svjetlu prošlost BiH i odredio njenu sadašnjost i budućnost, njen identitet kao države što priznaje cijeli svijet, poručeno je sa svečane akademije. O tome je u svom obraćanju govorio profesor historije Sanjin Kalaković.

BiH je, upravo zahvaljujući odlukama Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, postala federalna jedinica u sastavu kasnije Jugoslavije i na taj način zadržala svoj državno historijski subjektivitet koji je potvrđen i u devedesetim godinama kada je na našu zemlju izvršena brutalna agresija. Na Dan državnosti, 25. novembra 1992. godine formirana je 17. Viteška krajiška brigada, koju su činili dobrovoljci iz gradova s područja Bosanske Krajine, i koja je u odbrambeno oslobodilačkom ratu odlikovana najvišim ratnim priznanjem, ordenom „Zlatni ljiljan“. Zbog svega navedenog, ovom prilikom je istaknuto kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u historiju bosanskohercegovačke državnosti, a prisutnima se ovom prilikom obratio i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Posjetioci svečane akademije , podsjetili su se na sve historijske činjenice vezane za najznačajniji dan u historiji naše domovine, odnosno na veličanstven događaj u modernoj historiji naše zemlje, koji je predstavljao epohalan iskorak naroda u polje slobode i ravnopravnosti, vraćajući BiH njenom autentičnom biću. Kulturno-umjetnički program ovogodišnje svečane akademije, svojim nastupima uveličao je hor „Harmonija“, s pjesmom „Mojoj dragoj BiH“, kao i mlada i talentovana Farah Osmanagić, klavirskom izvedbom.

SVEČANA AKADEMIJA U POVODU DANA DRŽAVNOSTI

Sanski Most |