SVEČANA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA LIK I DJELO GENERALA ALAGIĆA

Nizom sadržaja danas je obilježena 16. godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i najvišeg oficira Armije RBiH, te prvog poslijeratnog načelnika Općine Sanski Most. Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, veliki broj delegacija iz Unsko sanskog i drugih kantona, kao i više bh općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Alagića te građani.

U prostoru Kino „Sana“, upriličena je svečana akademija te su evocirane uspomene na generala Mehmeda Alagića, njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje i doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta. U ime boračkih populacija prisutnima se obratio ratni oficir Armije RBiH i „zlatni ljiljan“, Senad Kljajić. Travnik je ponudio utočište brojnim Krajišnicima koje je agresor protjerao iz njihovih domova, zbog čega Travničanima Sanski Most duguje neizmjernu i ogromnu zahvalnost. General Alagić je govorio kako se iz Travnika najbrže do Krajine stiže preko Vlašića, a kako to izgleda pokazao je u praksi. Prostor Travnika imao je nemjerljiv strateški značaj, na njemu su se presijecale silnice želja Tuđmana i Miloševića. Travničani i Krajišnici nikada im nisu dopustili da ostvare svoje želje.

U ime Grada Travnika i njegovih građana obratio se Remzija Šiljak, ratni saborac generala Alagića. General Alagić je bio prvi poslijeratni načelnik Općine Sanski Most, udario je temelje civilnog i mirnodoposkog života na ovim prostorima. Svi kasniji načelnici baštine njegovo naslijeđe i viziju Sanskog Mosta kao otvorenog, modernog i prosperitetnog grada, istakao je općinski načelnik, Faris Hasanbegović, obraćajući se prisutnima. U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih i srednjih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“.

Od pristiglih 23 rada ove godine izabrana su tri najuspješnija: treće mjesto pripalo je Emini Velič iz Osnovne škole „Fajtovci“, drugo Emi Hasanbegović iz Osnovne škole „Vrhpolje“, dok je prva nagrada pripala Erni Talić iz osnovne škole „Prva sanska škola“. U okviru kulturno umjetničkog djela programa prisutnima se predstavila mlada pijanistkinja, Belma Kahrimanović.

 SVEČANA AKADEMIJA U ZNAK SJEĆANJA NA LIK I DJELO GENERALA ALAGIĆA

| Vijesti |