SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN DRŽAVNOSTI

SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN DRŽAVNOSTI


Subota, 25 Novembra, 2017

Svečanom akademijom koja je održana u prostoru gradskog kina u Sanskom Mostu, obilježen je 25. Novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Istovremeno, ovim događajem obilježena je i 25. godišnjica osnivanja Sedamnaeste krajiške viteške brigade. Prije 74 godine u Mrkonjić Gradu održano je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Formiranje ovog tijela, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvitku bosanskohercegovačke državnosti.

BiH je, upravo zahvaljujući odlukama Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, postala federalna jedinica u sastavu kasnije Jugoslavije i na taj način zadržala svoj državno istorijski subjektivitet koji je potvrđen i u devedesetim godinama kada je na našu zemlju izvršena brutalna agresija. O ovom značajnom datumu prisutnima je govorio profesor istorije, Velid Selman. Na Dan državnosti, 25. novembra 1992. godine formirana je 17. Viteška krajiška brigada, koju su činili dobrovoljci iz gradova s područja Bosanske Krajine. Ova armijska jedinica je u godinama koje su uslijedile bila udarna pesnica Armije RbiH, borila se na skoro svim ratištima u zemlji, a za svoje zasluge odlikovana je i najvišim ratnim priznanjem – ordenom „Zlatni ljiljan“. Sedamnaesta je, svojim borbenim djelom, doprinijela tome da se očuva Bosna i Hercegovina kao država i njeni bivši pripadnici mogu biti ponosni na svoje herojsko djelo. U ime boraca ove proslavljene jedinice Armije RBiH prisutnima se obratio nekadašnji oficir, Ismet Seferović.

U ime Općinskog vijeća Sanski Most, prisutne je pozdravio zamjenik predsjedavajućeg, Redžo Kurbegović. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakao je kako je 25. novembar na dvostruki način zlatnim slovima upisan u istoriju bosanskohercegovačke državnosti.Kulturno umjetnički program ovogodišnje svečane akademije, svojim nastupima uveličale su talentovane sanske muzičarke, Lejla Habibović, koja je svirala violinu te mlada pijanistkinja Belma Kahtimanović.

SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN DRŽAVNOSTI

Sanski Most |