SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN OPĆINE

SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN OPĆINE


Srijeda, 11 Oktobra, 2017

Svečanom akademijom koja je održana u prostoru gradskog kina u prisustvu brojnih zvanica i građana, obilježen je Dan Općine Sanski Most. Ovaj događaj koji je upriličen u povodu obilježavanja 22. godišnjice oslobođenja Sanskog Mosta, uveličali su ugledni gosti, komandanti i borci Armije RBiH, predstavnici društveno političkog i vjerskog života te brojni građani.

Istaknuto kako Sanski Most obilježava dan kada je dočekao slobodu kao poslednji grad oslobođen tokom proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata. Slobodu, tog 10. oktobra 1995. godine u svom gradu dočekalo je i nešto više od pet stotina građana nesrpske nacionalnosti. Ogromna većina Bošnjaka i Hrvata protjerana je sa ovih prostora u periodu 1992. – 1995. godine. Tokom okupacije grada počinjeni su brojni zločini, a u tom periodu Sanski Most je bio veliki koncentracioni logor za sve građane nesrpske nacionalnosti. Oslobođenjem grada stvoreni su uslovi da se oni vrate u svoj grad, da u njemu žive i da ga izgrađuju. Ovom prilikom odata je počast svim borcima Armije RBiH koji su dali doprinos oslobođenju Sanskog Mosta, a prisutni su se ovom prilikom posebno prisjetili legendarnog komandanta Sedmog korpusa Armije RBiH i prvog poslijeratnog načelnika sanske općine, Mehmeda Alagića.

U ime domaćina, goste su pozdravili predsjednik Organizacionog odbora, Senad Kljajić i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća, Redžo Kurbegović. Prisutnima su se ovom prilikom obratili i ratni komandanti Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH, Amir Avdić, Hamdija Abdić Tigar i Salko Karajlić, te evocirali uspomene na ratne operacije koje su prethodile oslobođenju Sanskog Mosta. Operacija „Sana 95“, u kojoj je oslobođen grad na Sani, bila je briljantna taktička i vojna operacija.

Premijer USK, Husein Rošić, izrazio je zadovoljstvo time što se Sanmski Most gradi i razvija istakavši kako će u tome imati podršku vlade kojoj je na čelu. Ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH, general Atif Dudaković, jedna je od ličnosti koja zauzima posebno mjesto kada je riječ o Sanskom Mostu.General Dudaković je ovom prilikom govorio o istoriji, našem odnosu spram nje i budućnosti koja nas očekuje.Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, zahvalio je svim borcima koji su doprinijeli da Sanski Most bude slobodni grad. On je istakao kako Sanjani njihovu žrtvu nikada neće zaboraviti. Svečanu akademiju su svojim nastupima uveličali hor „Harmonija“, mladi harmonikaš Ishar Krupić, kao i vokalna solistkinja Šejla Grgić.

Poslije završetka svečane akademija u malom parku pored rijeke Zdene organizovano je slavlje uz prisustvo velikog broja građana i neizostavno sječenje rođendanske torte.

SVEČANA AKADEMIJA UZ DAN OPĆINE

Sanski Most |