SVEČANA AKADEMIJA ZA DAN NEZAVISNOSTI

SVEČANA AKADEMIJA ZA DAN NEZAVISNOSTI


Srijeda, 28 Februara, 2018

Svečanom akademijom u prostoru gradskog kina obilježen je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH. Ovaj događaj je još jednom podsjetio na značaj ovog datuma u modernoj istoriji naše zemlje. Prije svečane akademije delegacije boračkih organizacija, društveno političkog života Općine Sanski Most, položile su cvijeće na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana i tako odali počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i nezavisne BiH.

Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj istoriji naše zemlje, jer je tog dana Bosna i Hercegovina odlučila da obnovi svoju višestoljetnu samostalnost i državnost u punom kapacitetu. Prije 26 godina održan je referendum na kojem su se građani izjašnjavali o tome da li su za nezavisnu, suverenu i jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će živjeti tri ravnopravna naroda te ostale narodnosti i građani. Velika većina građana zaokružila je opciju “da” na referendumskim listićima i Bosna i Hercegovina je nedugo potom upisana na kartu nezavisnih država svijeta.

O značaju ovog istorijskog datuma za našu zemlju govorio je profesor istorije, Sanjin KalakovićReferendum o nezavisnosti održan je i na prostoru Općine Sanski Most i prema podacima općinske referendumske komisije odazvalo se više od 64 posto građana s područja tadašnje općine te izglasalo nezavisnost BiH. O značaju 1. marta govorio je i načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, istakavši potrebu da se patriotizmom i jedinstvom dobrani krvavo stečena nezavisnost i sloboda.

Svečanu akademiju su svojim nastupima uveličali su učenici osnovne muzičke škole iz Sanskog Mosta koji će predstavljati našu općinu na federalnim i državnim takmičenjima u Travniku i Banjaluci: Nađa Zukić, Elma Ramić, Džejlana Čaušević, Benjamin Zukić, Adela Kaltak i Amina Omanović, kao i sanski srednjoškolci Sara selman i Amar Arnautović.

SVEČANA AKADEMIJA ZA DAN NEZAVISNOSTI

Sanski Most |