SVEČANO OTKRIVENO ŠEHIDSKO SPOMEN-OBILJEŽJE U VRŠU

U selu Vrše danas je upriličen svečani otvor uređenog lokaliteta šehidskog mezarja koje se nalazi na ulazu u ovo selo. Ovim događajem ujedno je obilježen i drugi dan ramazanskog Bajrama, Dan šehida. Šehidsko mezarje sjeća na 12 ubijenih mještana Vrša, koje je ruka zločinaca na pravdi Boga slobode lišila neposredno pred oslobođenje Sanskog Mosta.

Podsjećamo da su tada oni bili u radnom vodu koji je za potrebe srpske vojske sjekao šumu u selu Kruhari, na lokalitetu Domazet. Na mjestu gdje su mučki ubijeni izgrađeno je spomen obilježje, a ukopani su na pomenutom šehidskom mezarju. Najviše sopstvenim sredstvima, ali i uz pomoć donatora i lokalnih vlasti Vršani su u proteklom periodu uredili ovaj lokalitet. Ovome događaju prisustvovao je veliki broj mještana, ali i drugih građana Općine Sanski Most te predstavnici društveno političkog života i Medžlisa Islamske zajednice. Ovom prilikom upućena je zahvalnost svim donatorima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta i svima njima su uručene zahvalnice. Ovom prilikom otkrivena je spomen ploča s imenima šehida sela Vrše, a otkrili su je majka Arzija Benić, kojoj su ubijeni muž i dvojica sinova, te Safet Velić, borac Armije RBiH iz Vrša.

Nakon toga položeno je cvijeće čime je ceremonija svečanog otvorenja završena,a za sve goste priređeno je druženje na poznatom izletištu. Mještani ovog sanskog sela još jednom su pokazali kako je važno sjećati se sopstvene prošlosti i njegovati uspomenu na šehide. Kada je u pitanju Vrše, oduvijek je na domrom glasu međusobna solidarnost mještana koja se do sada mnogo puta pokazala prilikom realizacije različitih aktivnosti.

SVEČANO OTKRIVENO ŠEHIDSKO SPOMEN-OBILJEŽJE U VRŠU

| Vijesti |