Svečano otvorena Hajr česma u Starom Majdanu

U centru Starog Majdana, prekoputa mjesne džamije, danas je svečano u rad puštena novoizgrađena hajr česma. Ovoj svečanosti prisustvovali su donatori, vjerski službenici, mještani kao i drugi gosti.

Izgradnju hajr česme finansirao je mještanin Hasan Pašalić, u znak sjećanja na svoje preminule roditelje. On je skupa sa svojom porodicom, na ovaj način želio da podigne dobro koje će služiti svim ljudima, dok istovremeno to predstavlja čin koji u islamu ima posebno vrednovanje. Doprinos u realizaciji ovog projekta dali su i brojni mještani, predstavnici Mjesne zajednice, kao i predstavnici općine na čelu sa načelnikom Farisom Hasanbegovićem, kao i predstavnici Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija, koji su omogućili besplatan priključak vode na česmu. Inače, ovo je još jedan u nizu mnogobrojnih projekata, koji su tokom ove godine realizovani u Starom Majdanu, čime je centar ovog mjesta poprimio sasvim novi izgled, istakla je Amela Omić, predsjednica mjesne zajednice, koja se ujedno zahvalila svima koji na bilo koji način podržavaju aktivnosti mještana ove mjesne zajednice.

Po cijeloj Bosni i Hercegovini, još od vladavine Osmanskog carstva, duž glavnih puteva podizane su hair česme. Bile su namijenjene putniku namjerniku da zastane, odmori se, napije se svježe i hladne vode, te nastavi dalje svoj put. Običaj je bio da se na hair česme napiše ime vakifa, i onih pred čiju dušu se česma podiže, kao i godina njene izgradnje. Česma je riječ turskog porijekla koja ima značenje ozidan i uređen izvor iz kojeg voda teče kroz cijev u mlazu. U bošnjačkoj tradiciji ostalo je mišljenje da je veliki sevap iza sebe ostaviti neki hair. Najčešće su to bile javne vode — česme koje su predstavljale jedan vid trajnog dobra koje ima posebnu vrijednost.

Svečano otvorena Hajr česma u Starom Majdanu

| Vijesti |