SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA

SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA


Četvrtak, 10 Oktobra, 2019

Svečanom akademijom, koja je održana u staroj gradskoj vijećnici, obilježen je 10. oktobar, Dan Općine Sanski Most. Ovome događaju prisustvovao je veliki broj predstavnika društveno-političkog i vjerskog života, kao i građana. Prije svečane akademije delegacije boračkih organizacija, društveno političkog života države, kantona i općine, položile su cvijeće na Spomenik oslobodiocima na Trgu ljiljana i tako odali počast svima koji su ugradili svoje živote u temelje slobodne i nezavisne BiH.

Istaknuto kako Sanski Most obilježava dan kada je dočekao slobodu kao posljednji grad oslobođen tokom proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata. Slobodu, tog 10. oktobra 1995. godine u svom gradu dočekalo je i nešto više od pet stotina građana nesrpske nacionalnosti. Ogromna većina Bošnjaka i Hrvata protjerana je sa ovih prostora u periodu 1992. – 1995. godine. Tokom okupacije grada počinjeni su brojni zločini, a u tom periodu Sanski Most je bio veliki koncentracioni logor za sve građane nesrpske nacionalnosti. Oslobođenjem grada stvoreni su uslovi da se oni vrate u svoj grad, da u njemu žive i da ga izgrađuju. Ovom prilikom odata je počast svim borcima Armije RBiH koji su dali doprinos oslobođenju Sanskog Mosta.

Svečanu akademiju su svojim nastupima uveličali hor Harmonija i mlada interpretatorka Safija Jakupović. Poslije završetka svečane akademije, organizovano je slavlje uz prisustvo velikog broja građana i neizostavno sječenje rođendanske torte.

SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA

Sanski Most |