SVJEDOČANSTVO O RATNIM ZLOČINIMA U DOLINI RIJEKE SANE

SVJEDOČANSTVO O RATNIM ZLOČINIMA U DOLINI RIJEKE SANE


Srijeda, 1 Juna, 2022

Veče pod nazivom „31. maj, dan kada su započeli zločini u dolini Sane“, održana je sinoć u prostoru gradskog kina. Orgaizator ovog događaja bila je RTV „Sana“, a pokrovitelj Općina Sanski Most. Na ovaj način željelo se evocirati uspomene i sjećanje na početak stravičnih zločina koji su počinjeni u gradovima i općinama u slivu rijeke Sane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.Prije tačno trideset godina dogodili su se strašni zločini u selima Hrustovo i Vrhpolje,kada je ubijeno oko 200 nenaoružanih i nedužnih mještana, a prije toga i poslije toga, strašni zločini nad nesrpskim stanovništvom izvršeni su i u Prijedoru, Ključu, Bosanskom Novom i drugim gradovima u BiH. Mnogi prostori Bosne i Hercegovine etnički su očišćeni ognjem i mačem, sve u cilju ostvarenja političkih fantazmagorija o ekskluzivnim nacionalnim prostorima u kojima nema mjesta za druge i drugačije.

Posjetioci ovoga događaja imali su priliku da pogledaju kratki dokumentarni film „Most“, autora Harisa Bilajbegovića, koji tematizira zločin počinjen na Vrhpoljskom mostu, kao i dijelove filma „Svjedok“, koji se bavi istom temom kroz svjedočanstvo Raifa Begića, jedine preživjele žrtve pomenutog zločina. O događajima iz 1992. godine govorili su neposredni sudionici tih dešavanja, i sami žrtve tortura i srpskih logora: Adil Draganović, Nihad Ključanin i Redžo Kurbegović. Poseban gost na ovome događaju bio je dugogodišnji novinar, publicista i producent, Fahrudin Bečić, autor četiri knjige i tridesetak dokumentarnih reportaža i filmova. Dobitnik je više nagrada – za književnost, novinarstvo i dokumentarni film, a ovom prilikom prikazan je i njegov poslednji dokumentarni film „Nepresuđeni genocid“, koji tematizira počinjene zločina u gradovima i općinama u dolini Sane.

Ovaj događaj je bio mali doprinos naše medijske kuće kada se radi o memorijalizaciji prošlosti i izgradnji kulture sjećanja. Ono što zabrinjava jeste svega tridesetak posjetilaca, izostanak predstavnika vlasti, institucija i udruženja, kao i građana pa se opravdano postavlja pitanje da li smo iz oboga što nam se ne tako davno dogodilo izvukli odgovarajuće pouke.

SVJEDOČANSTVO O RATNIM ZLOČINIMA U DOLINI RIJEKE SANE

Sanski Most |