SVJETSKA BANKA OSIGURALA DODATNIH 750 MILIONA DOLARA ZA BIH KROZ ZAJMOVE

SVJETSKA BANKA OSIGURALA DODATNIH 750 MILIONA DOLARA ZA BIH KROZ ZAJMOVE


Srijeda, 20 Jula, 2022

Svjetska banka (WB) u idućih pet godina stavit će na raspolaganje Bosni i Hercegovini 750 milijuna dolara kroz zajmove namijenjene provedbi reformi i oporavku od posljedica pandemije prouzročene koronavirusom, potvrdili su u srijedu iz ove financijske organizacije.

Takvu odluku donio je odbor izvršnih direktora WB usvojivši okvir za partnerstva s BiH u razdoblju od 2022. do 2026. koji predviđa potporu održivom oporavku od utjecaja pandemije, kao i reforme potrebne za otvaranje novih radnih mjesta te inkluzivu i zelenu ekonomiju.

Odobravanje zajmova provodit će se temeljem procjena o potrebama zemlje, ali će ovisiti i o napretku u provedbi reformi.

“Nestabilno regionalno i globalno okruženje zahtjeva reforme i institucionalne promjene, koje će gospodarstvo Bosne i Hercegovine učiniti otpornijom na unutarnje i vanjske šokove”, stoji u priopćenju dostavljenom medijima.

Iz Svjetske su banke pojasnili kako su rezervirana sredstva predviđena za povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru, poboljšanje pružanja usluga, kao i pružanje pomoći BiH u cilju povećanja otpornosti na klimatske promjene.

Ovaj okvir uključuje i zajedničku temu rodnih pitanja, odnosno otklanjanje strukturnih zapreka koje ograničavaju ekonomske prilike za žene i druge ugrožene skupine.

BiH trenutačno koristi sredstva Svjetske banke u iznosu od oko 551 milijun dolara.

SVJETSKA BANKA OSIGURALA DODATNIH 750 MILIONA DOLARA ZA BIH KROZ ZAJMOVE

BiH |