SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA


Srijeda, 10 Oktobra, 2018

Svjetski dan mentalnog zdravlja svake godine stavlja naglasak na određeni problem s kojim se susreću različite populacijske grupe. Tako je 2013. godine tema ovoga dana bila mentalno zdravlje i starije odrasle osobe, 2014. život sa shizofrenijom, 2015. dostojanstvo u mentalnom zdravlju, 2016. psihološka prva pomoć, 2017. mentalno zdravlje na radnom mjestu, a ove godine naglasak je na mladim osobama i mentalnom zdravlju u svijetu koji se mijenja. Danas su ovaj dan obilježili i uposleni Doma zdravlja Sanski Most u Centru za mentalno zdravlje. Prema riječima psihologa Edina Biščevića veoma je važno da se pažnja posveti djeci i mladima, da budu aktivni a ne pasivni. Dokazano je da promicanje i zaštita zdravlja adolescenata donosi prednosti ne samo zdravlju adolescenata već i društvu. Zdravi mladi ljudi time mogu dati kvalitetniji doprinos u pogledu radne snage, svojim porodicama i zajednici te društvu u cjelini, istakao je Biščević.

Zelena vrpca međunarodni je znak i simbol solidarnosti i potpore mentalnom zdravlju, te cilju smanjenja stigme i diskriminacije. Udruženje „Apel“ iz Sanskog Mosta, koje okuplja osobe s duševnim poteškoćama koje žive u ovome gradu, danas je također obilježilo Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Članovi ovog udruženja danas su u malom gradskom parku građanima u vidu kalendara, bedževa i rekvizita dijelili edukativni materijal. Osobe s duševnim poteškoćama u Sanskom Mostu okupljene su oko udruženja „Apel“ te uključene u rad Centra za mentalno zdravlje koji djeluje pri sanskom Domu zdravlja. Podršku ovom udruženju dali su i Centar za socijalni rad, Općinski fond za infrastrukturu i komunalne djelatnosti i Općina Sanski Most.

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Sanski Most |