TALIĆ SUDIONIK PJESNIČKE VEČERI U LJUBLJANI

TALIĆ SUDIONIK PJESNIČKE VEČERI U LJUBLJANI


Srijeda, 10 Januara, 2018

Sanski književnik, Amir Talić, sudjelovaće u okviru pjesničke večeri koja će biti održana 15. januara ove godine u Ljubljani u organizaciji Društva pisaca Slovenije i Slovenačkog PEN centra.

Riječ je o događaju koji se organizira u sklopu promocije zajedničke zbirke pjesama slovenačkih pjesnika Cirila i Jaše Zlobeca, inače oca i sina, koji su inače i dobitnici „Bosanskog stećka“, jedne od najvrijednijih književnih nagrada koja se dodjeljuje u Bosni i Hercegovini. Pored Talića, na ovom događaju govoriće i predsjednik Društva pisaca BiH, Dževad Karahasan, kao i predsjednik Društva slovenačkih pisaca, Ivo Svetina. „Govoriću o velikom humanizmu i ljubavi koju su prema Bosni i Hercegovini pokazali Zlobecovi, kao i slovenački pjesnik Boris Novak, koji je također dobitnik „Bosanskog stećka“.

U vihoru rata oni su dolazili u opkoljeno Sarajevo, pomagali sarajevskim književnicima i pjesnicima te pronosili istinu o agresiji na našu zemlju i stradanju nevnih građana.“, rekao je Talić.

Prema njegovim riječima, pomenuti književnici su javno apelovali na njegovo oslobađanje za vrijeme dok je bio zatočenik zloglasnog zatvora „Mali logor“ nadomak Banjaluke.

TALIĆ SUDIONIK PJESNIČKE VEČERI U LJUBLJANI

Sanski Most |