TRADICIJA, VJERA I DOMOVINA – PORUKE OVOGODIŠNJE „MUSALLE“

TRADICIJA, VJERA I DOMOVINA – PORUKE OVOGODIŠNJE „MUSALLE“

Na Musalli sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu danas je klanjan džuma namaz čime je okončana ovogodišnja vjersko kulturna manifestacija „Musalla 2017“ koje je trajala u proteklih pet dana, te obilovala nizom prigodnih sadržaja.

Vjerski obred je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, travnički muftija, Ahmed ef. Adilović. „Poruka ovogodišnje manifestacije su tri vrijednosti: tradicija, vjera i domovina. „Musalla“ baštini sve ove vrijednosti koje su značajne za opstojnost svakog naroda, pa tako i Bošnjaka. Sjećanjem na sultana Mehmeda Fatiha i njegov dolazak na ove prostore njegujemo tradiciju i vjeru, a samo onaj narod koji ima svijest o svome identitetu može imati domovinu.“, istakao je ef. Adilović. Centralnom događaju ovogodišnje manifestacije prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika te visoke zvanice Islamske zajednice i društveno političkog života naše zemlje. Po ustaljenoj tradiciji, manifestacija je započela u jutarnjim satima okupljanjem učesnika i defileom kroz uži centar Sanskog Mosta. Povorku učesnika manifestacije pratio je i pozdravio veliki broj građana, a ove godine posebna atrakcija bili je 200 izviđača iz Republike Turske, kao i konjanici i kočije koji su pristigli iz više bh gradova kako bi uveličali manifestaciju. Dešavanja su se potom preselila na lokalitet Musalle u Donjem Kamengradu.

Učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za Kamengradsku tvrđavu gdje su održani prigodni programski sadržaji. Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. I ove godine prodefilovao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata,  a za najljepši izabran je bajrak iz Bužima kojeg je nosio bajraktar Mujo Bajrić.  Priznanja nagrađenima dodijelio je direktor manifestacije “Musalla 2016”, Mirsad ef Spahić, koji je istakao kako je džuma namaz kruna ovogodišnje manifestacije koja je obilovala bogatim i kvalitetnim programskim sadržajima. „Na ovaj način muslimani naših prostora njeguju sjećanje na dolazak islama i početak jedne nove civilizacijske ere, kao i na velikog vojskovođu i misionara Sultana Mehmeda Fatiha. Zadovoljni smo dolaskom brojnih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, Irana, Turske i drugih zemalja.“, istakao je efendija Spahić.

U ime ambadsaora Republike Turske prisutne je pozdravio Hasan Atli, te je istakao kako održavanje ove manifestacije njeguje čvrste i neraskidive odnose između turskog i bošnjačkog naroda. Na početku zvaničnog dijela programa prisutne je pozdravio načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, te je istakao da je ova manifestacija vremenom postala prepoznatljiv simbol Sanskog Mosta, ali i identiteta Bošnjaka kao naroda. Glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević je govoreći o istorijskom i civilizacijskom značaju Musalle, istakao kako ona označava prvi susret Bošnjaka sa islamom. „Dolazak Sultan Mehmeda Fatiha na ove prostore važan je za cijelu Bosansku Krajinu, ali i našu zemlju i mi smo ponosni što u ovom postratnom periodu pune dvije decenije organizujemo i unapređujemo ovu manifestaciju. Sem, toga, u okviru manifestacije ponudili smo 15 kvalitetnih vjerskih, kulturnih, naučnih i drugih sadržaja“, istakao je efendija Kovačević.

Bihaćki muftija, Hasan efendija Makić je također govorio o važnosti ove i drugih manifestacije koje profiliraju duhovni i kulturni identitet Bošnjaka muslimana. Nakon obraćanja zvanica uslijedilo je redanje u safove a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle Sultana Mehmeda Fatiha. Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, ali i drugih općina. Musalla u Donjem Kamengradu simbolizira vjeru u Allaha, plemenitost, postojanost i dostojanstvo Bošnjaka te označava povratak korijenima islamske vjere. Manifestacija “Musalla” njeguje naš prvi susret s Islamom, koji je na ove prostore donio Sultan Mehmed Fatih. Prema narodnom predanju, on je na ovom mjestu klanjao džumu namaz neposredno nakon boja za kamengradsku tvrđavu što je označilo dolazak islama, islamske civilizacije, kulture i načina života na ove prostore. Musalla u Donjem Kamengradu ima veliki značaj jer je jedan od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Nalazi se pod zaštitom države, a krase je originalni mihrab i mimber iz 15. Vijeka i jedina je aktivna musalla na prostoru Balkanskog poluostrva.

 

TRADICIJA, VJERA I DOMOVINA – PORUKE OVOGODIŠNJE „MUSALLE“

Sanski Most |