TRADICIONALNI KONCERT ILAHIJA I KASIDA

TRADICIONALNI KONCERT ILAHIJA I KASIDA


Četvrtak, 4 Jula, 2019

Tradicionalni koncert ilahija i kasida, koji je godinama postao nezaobilazan dekor manifestacije „Musalla“, održan je sinoć pred velikim brojem posjetilaca na Trgu oslobodilaca u Sanskom Mostu. Sanjani i gosti ovog grada imali su priliku da uživaju u duhovnoj islamskoj muzici, a prisutnima su se predstavili hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, te Vokalno instrumentalni sastav „Merak“ iz Sapne, kao i jedan od trenutno najperspektivnijih izvođača ilahija i kasida na našim prostorima, Mustafa Isaković. Prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Mirza ef. Žerić, te svima uputio izraze dobrodošlice.

Potom se predstavio hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta, koji djeluje već sedam godina s misijom promoviranja tolerancije i zajedništva. Iz male općine Sapna u grad na Sani došao je hor „Merak“, koji se predstavio ilahijama, kasidama i sevdalinkama. Hor čine djevojke i mladići koji su u proteklom periodu nastupali u Turskoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Njemačkoj te širom BiH, a mogu se pohvaliti brojnim osvojenim nagradama. Iza sebe bilježe preko 250 značajnih nastupa širom BiH, ali i regiona.

Na kraju je svojim milozvučnim glasom prisutne posjetioce počastio Mustafa Isaković, jedan od najtalentovanijih izvođača duhovne islamske muzike kod nas. U proteklom periodu sa horom Gazi Husref begove medrese, te kasnije s grupom Rejjan, ali i kao samostalni izvođač, nastupao je na brojnim takmičenjima i manifestacijama, od Republike Turske do Ruske Federacije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Poseban doprinos dao je u očuvanju sjećanja na stradanje našeg naroda tokom agresije, kao i na najbolje sinove Bosne i Hercegovine.

Tako je snimio poemu „Cvijet Srebrenice“, a kasidom „Devet heroja“, koja se smatra jednim od najvećih nacionalnih projekata u ovoj oblasti nakon agresije, zauvijek je sačuvao sjećanje na naše slavne gazije. Manifestacija „Musalla 2019“ nastavlja se večeras (četvrtak 4.juli) u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu gdje će se prirediti tradicionalna večer Kur’ana. U sklopu ovog događaja nastupiće poznati hafizi i učači, a poslednjeg dana manifestacije, u petak 5. jula, klanjaće se džuma na Musalli u Donjem Kamengradu, što će biti centralni i završni sadržaj ovogodišnje manifestacije.

TRADICIONALNI KONCERT ILAHIJA I KASIDA

Sanski Most |