TRAVNIČANI SE UPOZNALI S „MALIM LOGOROM“

U sklopu književne manifestacije „Andrićevi dani“, koja se održava u Travniku, promovisana je zbirka poezije „Mali logor“, sanskog književnika Amira Talića. Inače, radi se o dopunjenom izdanju pomenute zbirke koja je nastala tokom ratnih godina i Talićevog zatočenja u nekoliko logora i zatvora. Izdavač pomenutog izdanja je Zavičajni muzej u Travniku koji je organizirao i promociju, a ovom djelu govorio je direktor ove kulturne ustanove, Enes Škrgo.

Inače, zbirka poezije „Mali logor“ smatra se jednim od najboljih književnih djela napisanih u proteklim decenijama koja opisuju stradanja u logorima i zatvorima. Amir Talić jedini je pisac koji je tokom rata 1992.-1995. proveo u zatvorima i logorima Republike Srpske. Hapšen je i zatvaran pod optužbom za špijunažu. U zatvorima u Sanskom Mostu, Prijedoru, Banja Luci i Doboju bio je zatočen trinaest mjeseci. Pušten je na slobodu 1996. godine u razmjeni ratnih zarobljenika. Dokument kojim je oslobođen poslije okončanja ratnih sukoba i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisao je Radovan Karadžić u svojstvu predsjednika Republike Srpske.

Mali logor je kasarna u centru Banjaluke u kojoj je bio Vojni istražni zatvor u kojem je pjesnik proveo više od godinu dana.Knjigu poezije pod nazivom „Mali logor“ objavio je 1997. godine.Nekoliko pjesama za ovu knjigu uspio je napisati u Hangarima dobojskog zatvora, a neke su nastajale poslije rata, većina u kući njemačkog nobelovca Heinricha Bolla. Tiraž prvog izdanja knjige “Mali logor” davno je rasprodan, zbog čega se pokazala potreba za izdvanjem reizdanja.

TRAVNIČANI SE UPOZNALI S „MALIM LOGOROM“

| Sanski Most |