TREBA LI NAM ČIST GRAD

TREBA LI NAM ČIST GRAD


Petak, 27 Maja, 2022

Prijedorska, kao glavna ulica u Sanskom Mostu, je ogledalo grada, i zasigurno zaslužuje da izgleda mnogo ljepše, čistije i uređenije, posebno pred početak turističke sezone.

Veliko oko  kamere  ne laže. Naš grad je prljav i to smo mi, kako god to gledali i iz kojeg ugla posmatrali. Jedno od ogledala u koje se trebamo ošpiglati je glavna saobraćajnica. Naši trotoari, naslage sitnog pijeska, nataložena prljavština. Da li smo iznenađeni ili možda zaprepašteni ili potpuno imuni na stanje gradske čistoće. Imamo izvršnu i predstavničku vlast, ustanove kojima je to u opisu poslova, ali nemamo rješenja čija bi realizacija donijela doista čiste ulice.

Jedan od naših građana  je  svojim postom na FB artikulirao ono što, vjerujemo, mnogi misle ili tiho govore.

Pranje javnih povrsina u privatnoj reziji je nužnost: prašnjavi sa slojem pijeska, opušaka i sitnog smeća trotoari u najužem centru grada predstavljaju najbolji dokaz zaprljanosti i onečišćenosti koje javno preduzeće ne otklanja. Takva pranja medjutim samo guraju smeće ispred svog ćepenka na trotoar susjednih kuća i tamo ostaju debele naslage smeća i pijeska. Pošto vodni kanali nisu nivelirani tako da odvode vodu do šahta, prljava voda ostaje ležati na cesti dok se ne ispari. Nakon nje ostane talog prljavštine u kanalima. Čovjek da zastane, pa da se zamisli.

Grad se priprema i za dijasporu, ali i bez nje iritantno  je razmišljati o našem svakodnevnom prihvatanju prioriteta šutnje oko zajedničkog problema. Nije ovo kritika ovih ili onih, jer javne službe su zajedničke i naše i treba da rade svoj posao a ne da budu vlastita suprotnost odnosno služe da smetaju gradu  i njegovim stanovnicima. Šta će nam onda uopće. Da li ćemo postati  lični komunalci javnih površina  ili će profunkcionirati za to nadležne službe.

TREBA LI NAM ČIST GRAD

Sanski Most |