TRIDESET GODINA OD NAPADA NA MAHALU, MUHIĆE I OTOKE

TRIDESET GODINA OD NAPADA NA MAHALU, MUHIĆE I OTOKE


Četvrtak, 26 Maja, 2022

Trideseta godišnjica od stradanja građana Sanskog Mosta tokom maja 1992. godine, obilježena je danas tradicionalnom „Šetnjom za istinu i nezaborav“. Tom prilikom, organizovana je posjeta mjestima koja sjećaju na stravične zločine iz tog perioda, te je odata počast svim stradalima s početka agresije na ovaj grad. Nakon što je u aprilu 1992. godine nasilno preuzeta vlast u Općini Sanski Most, tokom maja započelo se s realizacijom plana etničkog čišćenja, a taj plan je podrazumjevao ubistva, uništavanje imovine, zarobljavanja i zatočenja u logore. U sklopu obilježavanja godišnjice stradanja i prisjećanja na taj period, općinske delegacije i građani okupili su se ispred spomen-obilježja koje sjeća na 75 šehida i poginulih mještana Mahale, Muhića i Otoka, gdje je položeno cvijeće ispred spomen ploče, te je učenjem fatihe i minuotom šutnje odata počast svim ubijenim mještanima.

Podsjećamo, paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, tih majskih dana 1992. godine, na ovaj dio Sanskog Mosta u samo dva dana ispalile su više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumjevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva. Nedugo zatim, desio se i prvi veliki zločin u Hegića kući u naselju Muhići, gdje su učesnici današnjeg obilježavanja položili cvijeće na spomen ploču koja sjeća na ovaj događaj, te je učenjem fatihe odata počast nevinim žrtvama. U podrumu ovog stambenog objekta ubijeno je tada devet nevinih civila koji su tu potražili spas od granatiranja, među kojima je bila i trudnica u osmom mjesecu trudnoće. Za veliki broj učenika sanskih osnovnih škola održan je tom prilikom čas istorije tokom kojeg je evocirano sjećanje na ova dešavanja.

U nastavku „Šetnje za istinu i nezaborav“ položeno je cvijeće na spomen ploču dr. Mehi Alagiću u neposrednoj blizini gradskog mosta, koji je  bio  jedan od intelektualaca koji su se među prvima našli na udaru okupatorskih vlasti, kao i na spomen ploču Nailu Selmanu u Prijedorskoj ulici, inače velikom patrioti, koji je na početku rata među prvim iskazao građansku hrabrost, suprotstavljajući se srpskim agresorima. Manifestacijom „Šetnja za istinu i nezaborav“, evocirane su uspomene na period od prije 30 godina, koji se ne smije zaboraviti kako se nikada više ne bi ponovio, poručeno je sa današnjeg okupljanja.

TRIDESET GODINA OD NAPADA NA MAHALU, MUHIĆE I OTOKE

Sanski Most |