TROŽIĆ I SEFEROVIĆ PODNIJELI OSTAVKE U OPĆINSKOM VIJEĆU

TROŽIĆ I SEFEROVIĆ PODNIJELI OSTAVKE U OPĆINSKOM VIJEĆU


Srijeda, 8 Februara, 2023

Edvin Trožić i Mensur Seferović nisu više članovi Općinskog vijeća Sanski Most. Naime, ova dva vijećnika, svako iz svojih razloga, podnijeli su ostavke na sve pozicije u Općinskom vijeću, i više neće obnašati funkciju općinskog vijećnika. Edvin Trožić, dosadašnji predsjednik kluba SDP-a u Općinskom vijeću, na posljednjoj sjednici je u svom istupu obavijestio javnost kako podnosi ostavku na vijećničku funkciju, a o tome se oglasio i na svom facebook profilu, gdje se između ostalog navodi:

Poštovani sugrađani i sugrađanke. Iako ste mi na lokalnim izborima 2020.godine pružili zaista veliku podršku putem koje sam osvojio četverogodišnji mandat u Općinskom vijeću Općine Sanski Most, ovim putem Vas sve želim obavijestiti o svojoj odluci da nakon nešto više od 2 godine podnosim ostavku na mjesto općinskog vijećnika.

U ove dvije godine trudio sam se da zastupam naše  zajedničke interese i mislim da sam relativno dobro uspijevao u artikulisanju vaših interesa i zahtjeva u ovom predstavničkom tijelu.

Moram napomenuti da sam od početka svoj mandat shvatio jako ozbiljno i mogu slobodno reći euforično i entuzijastično prihvatio ulogu vijećnika.

Kao relativno mlada osoba sa mnogo elana i dobrih ideja smatrao sam da ću biti u mogućnosti da kroz svoj rad u Općinskom vijeću, u našoj Sani  napravim dobre stvari za kojima godina  svi žudimo.

Međutim, ispostavit će se, da je realnost bila a i dalje je dosta suprotna naprijed navedenom. Kroz ove dvije godine shvatio sam da je, u društvu u kojem živimo, potrebno mnogo više od mlade, ambiciozne i obrazovane osobe da bi se stvari počele kretati u pravom pravcu.

U momentu kad smo učestvovali u nečemu što se zove vlast, zbog raznoraznih opstrukcija, neslaganja i nedostatka krucijalnih poluga, nismo uspjeli da realiziramo ono što smo zacrtali.

Naravno sada u situaciji kada ja i  moja politička opcija ne participiramo u većini u Općinskom vijeću još manje mogu očekivati da će se stvari koje smo zacratli realizirati na onaj način na koji bismo mi i Vi to htjeli. Istine radi, neke ciljeve bismo možda mogli i realizirati ali pristajući na dogovore i podlijegajući raznim pritiscima i uvjetima, s kojima sumnjam da biste se i vi složili.

Kako naprijed navedeno zasigurno nije u skladu sa mojim političkim ali ni moralnim uvjerenjima odlučio sam da  zatvorim ovo poglavlje u svom životu, naveo je Trožić između ostalog u svojoj objavi.

I Mensur Seferović, nakon više od 10 godina u Općinskom vijeću, nedavno je podnio ostavku, te nije prisustvovao zadnjoj sjednici vijeća. Ovo je njegov treći mandat kako se nalazi na ovoj poziciji, a u tom periodu kao vijećnik bio je član Kluba SDA, gdje je u prošlom mandatu, te na početku ovog, bio predsjednik Kluba, da bi nakon toga istupio iz kluba i nekoliko zadnjih sjednica prije ostavke djelovao kao samostalni vijećnik. Inače, razlog njegove ostavke jeste njegovo nedavno imenovanje za direktora Gradske dvorane. Kako nam je danas potvrdio u telefonskom razgovoru, iako postoji zakonski osnov da istovremeno bude član vijeća i obavlja direktorsku funkciju, odlučio je prije svega zbog odgovornosti prema direktorskoj poziciji u ovom javnom preduzeću, napustiti vijeće i u punom kapacitetu posvetiti se mjestu direktora Gradske dvorane. U narednom periodu Služba Općinskog vijeća, zajedno sa Centralnom izbornom komisijom BiH, okončaće proceduru imenovanja novih vijećnika, koji će preuzeti mandate i zamjeniti vijećnike koji su podnijeli ostavke i istupili iz vijeća.

 

 

 

TROŽIĆ I SEFEROVIĆ PODNIJELI OSTAVKE U OPĆINSKOM VIJEĆU

Sanski Most |