U ENGLESKOJ SVEČANO OTVORENA BOSANSKA KUĆA

Udruženje BH UK Network, koje njeguje tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, otvorilo je 25. novembra, za Dan državnosti BiH, Bosansku kuću u Birminghamu. Dr. Anes Cerić, menadžer pomenutog udruženja, inače porijeklom iz sela Fajtovci kod Sanskog Mosta, kaže kako su Bosanci i Hercegovci konačno doživjeli da se u ovom engleskom gradu jedna kuća zove Bosanskom i da će u njoj svi biti dobrodošli i dočekani sa bosanskohercegovačkim duhom.

Povodom svečanog otvorenja okupio se veliki broj zvanica, Bosanaca i Hercegovaca, predstavnika različitih britanskih organizacija, te počasni gosti i predstavnici Velike Britanije, zemlje u kojoj su bh. građani pronašli utočište u ratnom periodu.​ Prostorije Bosanske kuće su tog dana bile ispunjene toplinom, tradicijom, igrom, pjesmom te uveliko poznatim bosanskohercegovačkim ponosom. Svečanost otvorenja Bosanske kuće uveličana je prigodnim programom.Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine te himne Velike Britanije, uvodna riječ dobrodošlice pripala je Zaimu Pašiću, predsjedniku BH UK Networka, koji je uz čestitke izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju od važnosti za sve Bosance i Hercegovce na Ostrvu.

Pašić je zahvalio mnogobrojnim organizacijama koje već više od dvije decenije pomažu i podržavanju rad bh. zajednice na Ostrvu. Posebno je zahvalio dr. Anesu Ceriću i prijateljima iz bh. zajednice u Birminghamu na izuzetnom angažovanju oko izgradnje i uređenja Bosanske kuće.  Svečanosti je prisustvovala i Meliha Bašić, savjetnica Ambasade BiH u Londonu. Gostima se obratila riječima zahvalnosti i ponosa. Istakla je važnost integracije bh. građana u Velikoj Britaniji, ali istovremeno govorila i o tradicionalnim vrijednostima i kulturi koje bi trebalo sačuvati od zaborava. Posebna čast otkrivanja spomen-ploče pripala je lordu Bourne of Aberystwyt, vladinom ministru za vjere.

U obraćanju je istakao važnost ovakve manifestacije i kazao da je izrazito ponosan i počastvovan što je upravo njemu pripala čast da svečano otvori nacionalni bosanski centar – Bosansku kuću, kuću u kojoj se svakodnevno družimo, razmjenjujemo iskustva, prolazimo skupa dobre stvari, pružamo podršku, ali i učimo zajedno.Gosti su imali priliku pogledati dokumentarni film organizacije “Remembering Srebrenica“.

U ENGLESKOJ SVEČANO OTVORENA BOSANSKA KUĆA

| Vijesti |