OMLADINSKI IFTAR

OMLADINSKI IFTAR

 U mjesecu Ramazanu 17-ti dan, podsjeća na bitku koja se dogodila 624. godine, odnosno druge godine po hidžri, na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine. To je prva bitka u historiji muslimana, a koja ujedno predstavlja jednu od najznačajnih bitki, jer su nakon nje muslimani dobili punu prepoznatljivost kao zajednica Ummeta.

Ovaj događaj je promjenio tokove historije Islama. Upravo, povod za ovaj  omladinski iftar, koji se već unazad nekoliko godina održava u Sanskom Mostu, tačnije u haremu Hamzibegove džamije jeste posebna 17-ta noć ramazana, Lejletu-l-Bedr. Terasa restorana Hamzibeg, te dio harema džamije do zadnjeg mjesta, ispunilo je preko stotinu omladinaca iz 30 sanskih džemata, ali i susjednih općina.

Pored prisustva glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Huseina ef. Kovačevića, svojim prisustvom ovaj iftar uveličao je bihaćki muftija, Hasan ef. Makić. Nakon zvuka akšamskog ezana, gosti i zvanice su klanjali akšam namaz, a nakon toga uz ugodnu atmosferu i druženje obavljen je i svečani dio večeri, iftar. Nakon predjela, bihaćki muftija Hasan ef. Makic, obratio se prisutnima, ne krijući oduševljenje prisustva solidnog odziva omladine.

Sa recitacijom i ilahijama, program je uveličalo i nekoliko omladinaca, koji su se ugodno družili u ostatku večeri, a nakon klanjanja teravih namaza upriličeno je i predavanje koje je održao počasni gost, bihaćki muftija Hasan ef. Makić. Inače, ova posebna noć Lejletu-l-Bedr, u Sanskom Mostu je poznata kao „Noć mladosti“.

OMLADINSKI IFTAR

Sanski Most |