U HRUSTOVU PROMOVISANA FOTOMONOGRAFIJA O SREBRENICI

U HRUSTOVU PROMOVISANA FOTOMONOGRAFIJA O SREBRENICI

U Hrustovu je sinoć upriličena promocija fotomonografije  “Srebrenički put pakla ”, čiji je autor poznati bh. fotograf Ahmet Bajrić zvani Blicko. U koricama ovog jedinstvenog djela hronološki su prikazani najznačajniji momenti zabilježeni u toku 20 godina od počinjenog genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici.

Ovaj događaj održan je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani Hrustova“, a promociji je prethodila posjeta Šehidskom mezarju „Hrustovo –Vrhpolje“, gdje su promotori skupa sa domaćinima i organizatorima pomenute manifestacije, obišli lokalitet mezarja i proučili fatihu stradalim mještanima sa ovog područja u protekloj agresiji na BiH.

U prisustvu velikog broja posjetilaca, promocija fotomonografije održana je u prostoru novoizgarđenog sportsko-rekreativnog centra, a pored autora, o ovom djelu govorili su još i dugogodišnja novinarka Almasa Hadžić, zatim Avdo Husejnović, publicista i autor nekoliko dokumentarnih filmova, te Naser Orić, ratni komandant Srebrenice. Kako je na početku promocije istakao Senad Kljajić, brigadir u penziji i nosilac priznanja Zlatni ljiljan, ideja za održavanje jednog ovakvog događaja u Hrustovu potekla je prilikom nedavno održanog Marša mira i obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida, na kojem je učestvovao skupa sa svojim saborcima iz Podrinja.

Novinarka Almasa Hadžić, cijeli period rata kao reporter izvještavala je sa prvih ratnih linija, bila je svjedok velikog broja događaja iz tog perioda, kao i proboja i dolaska na slobodnu teritoriju Srebreničana u julu 1995. godine, o čemu je govorila na promociji. Kao jedan od promotora prisutnima se obratio i Avdo Husejnović, autor knjige o Naseru Oriću „Od Gazimestana do Haga i nazad“, u kojoj je opisao životni put ratnog komandanta Srebrenice. Posebno oduševljenje i pažnju među prisutnima na promociji, izazvalo je prisustvo i obraćanje bivšeg komandanta 28. divizije Armije Republike BiH, Nasera Orića, koji je govorio o dešavanjima u i oko Srebrenice u periodu 1992. – 1995. godina

. Prisutne je na promociji pozdravio i Smajo Mandžić, koji je kao komandant manevarskog bataljona sastavljenog od Srebreničana, učestvovao u oslobađanju Sanskog Mosta u oktobru 1995. godine. Autor fotomonografije Ahmet Bajrić Blicko se preko 30 godina profesionalno bavi novinskom fotografijom, njegova su djela objavljena u brojnim svjetskim medijima, a ovo je bila njegova prva promocija na području Unsko-sanskog kantona. Od počinjenog genocida u Srebrenici u julu 1995. godine pa sve do danas autor fotomonografije napravio je na desetine hiljada fotografija vezanih za ovaj događaj koji je krvavim slovima ostao upisan u historiji naše zemlje. Godine predanosti rezultirale su na kraju izdavanjem fotomonografije pod nazivom “Srebrenički put pakla 1995-2015.” koja je doživjela svoju promociju i u Hrustovu.

 

U HRUSTOVU PROMOVISANA FOTOMONOGRAFIJA O SREBRENICI

Sanski Most |