U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI UČENIKE I NASTAVNIKE ČEKAJU BROJNE PROMJENE

U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI UČENIKE I NASTAVNIKE ČEKAJU BROJNE PROMJENE

Nova školska 2020/2021. godina na području Unsko-sanskog kantona počinje u ponedjeljak, 14. septembra. Ova će nastavna godina biti posebna po pandemiji koronavirusa, odnosno epidemiološkim preporukama koje će se morati poštivati, a najvažnije su one o maskama te skraćenim časovima. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu epidemijom korone virusa, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK donijelo je preporuke o načinu izvođenja nastave, a prema kojima bi svaka škola trebala organizirati nastavu u skladu sa svojim mogućnostima. U organiziranju nastave u školama socijalna distanca je prioritet. Prema preporukama, svaki razred boravi u svojoj učionici i poželjno je da se ona ne mijenja. Neke od instrukcija odnose se na trajanje školskog časa, pridržavanje zaštitinih mjera, ponašanja učenika, te broju istih koji će moći prisustvovati nastavi u učionici.

Između ostalog, izdatim preporukama i instrukcijama definisano je da:
– Školski čas traje 30 minuta.
– Mali odmor traje 5 minuta, a veliki 10 minuta.
– U vrijeme trajanja odmora učenici ne treba da izlaze iz učionice.
– Učenicima je dozvoljen izlazak iz učionice tek nakon okončane nastave.
– U vrijeme održavanja redovne nastave u učionici je dozvoljeno da boravi do 15 učenika, odnosno maksimalno 18 učenika u slučaju da prostor učionice i raspored sjedenja omogućava distancu od minimalno dva metra između učenika.
– Učenici su dužni da nose zaštitne maske u skladu sa smjernicama donesenim od strane Zavoda za javno zdravstvo.
– Maske za lice radnici škole su obavezni nositi prilikom boravka u školi.

Svi su svjesni da boravak u školi i sticanje novih znanja neće biti isto kao prethodnih godina, zbog toga su nadležni na početku školske godine pozvali na obavezno poštivanje i provođenje epidemioloških mjera.

U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI UČENIKE I NASTAVNIKE ČEKAJU BROJNE PROMJENE

Sanski Most |