U PETAK OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE ZLOČINA U SASINI

U PETAK OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE ZLOČINA U SASINI

U petak, 21. septembra navršava se dvadeset treća godišnjica od teškog zločina počinjenog nad nedužnim civilima koji su ubijeni u selu Sasina, nadomak Sanskog Mosta. Tim povodom, Organizacioni odbor za obilježavanje ovog stravičnog zločina organizovaće i ove godine posjetu mjestu stradanja.

Organizatori obilježavanja, džemat Šehovci i MZ Šehovci planirali su i ove godine „Marš mira“ od Trga oslobodilaca prema mjestu stradanja nevinih civila. Okupljanje učesnika marša predviđen je u jutarnjim satima ispred zgrade općine, a njegov polazak zakazan je u 8 sati. Po dolasku na mjesto stradanja u Sasini, predstavnici porodica stradalih, kao i općinski i vjerski zvaničnici, evociraće uspomene na nedužno ubijene, a početak zvaničnog programa predviđen je u 10 sati i 30 minuta. Podsjećamo, u noći između 21. i 22. septembra 1995. godine u neposrednoj blizini katoličke crkve u Sasini, strijeljano je 65 civila, među kojima i jedna žena.

Žrtve su na mjesto pogibije dovezene iz nekoliko logora gdje su bili zatočeni. Žrtve su likvidirane ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao zločin. Zločin u Sasini izveli su pripadnici zloglasne jedinice „Arkanovi tigrovi“, kojima je komandovao Željko Ražnjatović – Arkan. U povratku će tradicionalno biti upriličena i posjeta šehidskom mezarju u Šehovcima, gdje će biti položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Organizacioni odbor upućuje poziv porodicama ubijenih, bivšim logorašima i građanima da prisustvuju obilježavanju dvadeset druge godišnjice zločina u selu Sasina i tako daju svoj doprinos da se ovakvi događaji ne zaborave, da se nikad ne ponove, ali da još jednom upozore da se počinioci svih zločina procesuiraju i kazne.

U PETAK OBILJEŽAVANJE 23. GODIŠNJICE ZLOČINA U SASINI

Sanski Most |