U SANSKOM MOSTU DOČEKAN KURBAN-BAJRAM

U SANSKOM MOSTU DOČEKAN KURBAN-BAJRAM


Petak, 1 Septembra, 2017

Muslimani u Sanskom Mostu dočekali su Kurban bajram, jedan od svojih najvećih blagdana. Centralna manifestacija dočeka Bajrama organizovana je u centralnoj gradskoj, Hamzibegovoj džamiji. Svečano je danas bilo i u drugim sanskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku ovog radosnog praznika.  Bajram namaz je klanjan u svih trideset džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, dok je centralna bajramska svečanost održana u Hamzibegovoj džamiji. Ovaj vjerski objekat je bio premali da primi sve one koji su željeli da klanjaju Bajram namaz, tako da se klanjalo i u haremu džamije.

Tradicionalnu bajramsku hutbu održao je glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, koji je još jednom istakao kako je Bajram praznik mira, radosti i sreće, praznik koji se obilježava u krugu porodice, skromno i dostojanstveno. „Svanuo je naš najveći i najradosniji islamski blagdan Kurban bajram, dan kada smo zaista veseli, sretni i radosni, kada je osmjeh na našim licima, jer je Bajram dan najveće radosti svih muslimana svijeta. Ovogodišnji Kurban bajram donosi nam važne i snažne poruke, da odlučno preispitamo svoj odnos prema vjeri, porodici, društvu i džematu, odričući se svojih privilegija za sreću i dobro onih koji su potrebni naše pomoći i razumijevanja, jer ako oni ne budu sretni i radosni, i naša bajramska sreća i radost neće imati potpuni smisao. Zato molimo uzvišenog Allaha, milostivi Gospodaru, osnaži nas u našoj vjeri moralu i zajedništvu, daruj nam mudrost da živimo u miru i slozi sa nošom braćom i komšijama kao složna porodica i komšiluk. Obraduj nas umijećem da popravljamo greške kada ih uvidimo, i da ne istrajavamo na onome što je loše, što je grijeh i nepravda. Budimo uz ljude u nevolji, slabe, siromašne i bolesne.

Zalažimo se za istinu kad god vidimo da se želi naturiti laž, izbjegavajmo svađe i prepirke o onome o čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima. Neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolji i sretniji život. Neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi vrati samopouzdanje, neka svako radi svoj posao svjesno i odgovorno kako bismo shvatili da je tajna uspjeha na ovom svijetu međusobno pomaganje u dobru. Dobro se dobrim vraća. Želim svima od srca sretan Bajram, moleći dragog Allaha za Vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želimo čestiti Bajram porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, bolesnim i nemoćnim, nezaposlenim, sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da bolesnim podari zdravlje i olakšanje, nemoćnim povrati snagu, a nezaposlenim nadu i opskrbu, sa riječima – Bajram Šerif Mubarek Olsun“, istakao je u bajramskoj hutbi efendija Kovačević.

U SANSKOM MOSTU DOČEKAN KURBAN-BAJRAM

Sanski Most |