U SANSKOM MOSTU SE DOGODIO GENOCID

Promocija knjige „Genocid u Sanskom Mostu“ , čiji je autor dr. Mujo Begić, održana je sinoć u prostoru Hamzibegove džamije u prisustvu velikog broja prisutnih građana. Organizatori promocije bili su Medžlis Islamske zajednice Sanski Most, Udruženje logoraša i Savez bošnjačkih nevladinih organizacija.

Knjiga ima 856 stranica i bavi se istraživanjem zločina počinjenih na području Općine Sanski Most tokom agresije i okupacije ove općine. Recenzenti knjige su akademik prof. dr. Smail Čekić i prof. dr. Rasim Muratović. Istaknuto je kako je ovo od okončanja agresije na R BiH, prva knjiga koja temu ratnih zločina u Sanskom Mostu tretira sveobuhvatno, slijedom svih naučnoistraživačkih  parametara, tako da se može konstatirati da se radi o referentnoj naučnoj studiji, što je itekako važno naglasiti.

Činjenica da knjiga izlazi u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dovoljnogovori u prilog ovoj konstataciji. Autor na preko 850 stranica vjerno i argumentirano prikazuje težinu i razmjere počinjenih zločina genocida u Sanskom Mostu. U navodima brojnih zločina ubistava, zatvaranja, maltretiranja, autor donosi brojne dokaze: policijske i druge izvještaje, medicinske i obdukcione nalaze, nalaze, vještačenja, svjedočenja, a sve to precizno signitira u preko 2000 fusnosta, koje će budućim istraživačima biti od velike koristi. Dr. Begić je istakao kako se u izradi ove knjige koristio i brojnim dokumentima tadašnjih srpskih okupacionih i ratnih vlasti koji do sada nisu bili objelodanjeni.

Prema njegovim riječima, na osnovu svih prikupljenih dokaza, činjenica i dokumentarističke građe nedvosmisleno je kako je postojala namjera da se na prostoru Sanskog Mosta počini genocid i u potpunosti uklone tragovi postojanja i života Bošnjaka, pa i Hrvata. Dr. Rasim Muratović je istakao kako knjiga predstavlja ozbiljnu naučnu studiju koja je nastala kao rezultat kontinuiranog i upornog rada autora u proteklom periodu da istraži i obradi masovne zločine i genocid nad civilnim stanovništvom na prostoru Bosanske krajine u periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. „

Ovaj rukopis dolazi u vrijeme kada je na prostorima Bosne i Hercegovine, otvoreno i javno, u političkim i naučnim krugovima prisutno negiranje genocida uprkos pravomoćnim sudskim presudama i brojnim činjenicama koje potvrđuju da je na prostoru Republike Bosne i Hercegovine počinjen genocid. Ovakvim stajalištima genocid ulazi u svoju završnu fazu, fazu poricanja.“ , istakao je dr. Muratović.

U SANSKOM MOSTU SE DOGODIO GENOCID

| Vijesti |