U SANSKOM MOSTU USKORO PROIZVODNJA ELEKTRO KABLOVA ZA SVJETSKO TRŽIŠTE

U SANSKOM MOSTU USKORO PROIZVODNJA ELEKTRO KABLOVA ZA SVJETSKO TRŽIŠTE


Ponedjeljak, 22 Oktobra, 2018

Izgradnja buduće tvornice „HIK SM“, koja će se baviti proizvodnjom električnih kablova za svjetsko tržište, je u poodmakloj fazi i očekuje se da svi građevinski radovi budu okončani do početka iduće godine, a već u januaru startaće probna proizvodnja.

Investitor ovog projekta je njemačka kompanija „HIK GmbH“, a prema riječima Fikreta Topića, predstavnika investitora, riječ je o višemilionskom projektu. „ Naš plan je do kraja ove godine u potpunosti završiti halu koja će u konačnici obuhvatati 3000 kvadratnih metara radnog prostora. U nekoj daljoj budućnosti, ako poslovne prilike budu povoljne, planira se izgradnja još jedne ovakve hale“, kazao je Topić. Prema njegovim riječima, trenutno se na obuci u Njemačkoj nalazi 15 radnika koji se obučavaju na mašinama koje će biti dovezene i instalirane u proizvodni pogon u Sanskom Mostu. „U januaru planiramo primiti još dvadeset zaposlenika i potom započeti proizvodnju, do polovine iduće godine zaposlićemo 50 ljudi, a do kraja te iste godine ukupno 100 radnika. To su naši planovi za narednu godinu“, kazao je Topić. On je dodao kako se radi o vrlo sofisticiranoj i tehnički zahtjevnoj proizvodnji kablovskih setova i eletro ormara za najpoznatije svjetske proizvođače električnih uređaja.

„Važno je napomenuti da se naša sestra firma u Njemačkoj bavi proizvodnjom solarnih panela i fotonaponskih elektrana. Na tvornici u Sanskom Mostu imaćemo solarne panele koji će proizvoditi električnu energiju za naše sopstvene potrebe i već smo pokrenuli proceduru za to kod Elektrodistribucije BiH“, kazao je Topić. Inače, zanimljivo je kako je do pomenute investicije došlo zahvaljujući radnicima iz Sanskog Mosta koji su zaposleni u njemačkoj kompaniji„HIK GmbH“. Oni su nagovorili vlasnika kompanije, Bertolda Brentrapa, koji je planirao izmještanje dijela proizvodnje iz Njemačke, da to uradi u Bosnu i Hercegovinu.

Pomenuta kompanija poznati je proizvođač elektropreme, a skoro 80 posto proizvodnje plasira na tržišta van granica Njemačke. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović je istakao kako se radi o izuzetno značajnoj investiciji za Sanski Most te dodao kako su investitorima, u vrlo kratkom roku, izdate sve potrebne dozvole.

Zlatan Čekić

U SANSKOM MOSTU USKORO PROIZVODNJA ELEKTRO KABLOVA ZA SVJETSKO TRŽIŠTE

Sanski Most |