U SKUCANOM VAKUFU PROMOVISANA MONOGRAFIJA „BUSOVAČKO NE“

U SKUCANOM VAKUFU PROMOVISANA MONOGRAFIJA „BUSOVAČKO NE“


Ponedjeljak, 25 Decembra, 2017

U Skucanom Vakufu je upriličena promocija monografije „Busovačko ne 1991. – 1995.“, koja govori o ratnim dešavanjima u ovom gradu za vrijeme proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Promocija ovog djela koja održana je u prostoru područne škole pobudila je veiliki interes među mještanima ovog ali i okolnih mjesta. Promociji su prisustvovali i predstavnici društveno-političkog života općine, među kojima i načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Monografija je vezana za dešavanja u ratnom periodu u Busovači i okolini, o čemu je govorio Ekrem Alihodžić, koautor monografije, pripadnik 333. Brdske brigade Armije RBiH, nosilac priznanja „Zlatni ljiljan“, koji je rođen upravo u Skucanom Vakufu.

Pored toga, i jedan broj demobilisanih boraca iz ovog mjesta bili su pripadnici ove brigade i aktivni sudionici i svjedoci ratnih dešavanja na području Busovače, te su svojim prisustvom uveličali promociju pomenute monografije. U ovom djelu, na 417 strana fotografija i tekstova, prikazan je tok rata i ratnih dešavanja na ovim prostorima opisujući gnjev zločina koji su preživjeli ovdašnji Bošnjaci u tom periodu.

Na kraju ovog djela navode se imena i biografije svih stradalih šehida, poginulih i umrlih boraca općine Busovača, spisak ranjenih boraca s područja Općine i dobitnika najviših ratnih priznanja općine Busovača. Inače, monografija „Busovačko ne“ nedavno je doživjela promociju u ovom gradu u okviru obilježavanja 25. godišnjice 333. brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, kojoj su prisustvovali brojni visoki zvaničnici društvenog i političkog života BiH.

 

U SKUCANOM VAKUFU PROMOVISANA MONOGRAFIJA „BUSOVAČKO NE“

Sanski Most |